‘AMD werkt aan desktopkits gemaakt van afgekeurde spelcomputers’

18 reacties

Dat de gemiddelde gameconsole tegenwoordig dezelfde architectuur heeft als een pc is al lang en breed bekend. Dat fabrikanten desktopsets uitbrengen die gebaseerd zijn op dezelfde systemen als spelcomputers is wellicht wat minder bekend, maar komt steeds vaker voor.

AMD werkt op dit moment aan de opvolger van de 4700S desktop kit, de 4800S. De 4700S is een moederbord met een kapotte processor die normaal gesproken te vinden is in een PlayStation 5. De processor op dit moederbord is een ‘AMD 4700S’ chip met 16 threads en draaiend op 3,6 GHz. Deze chip zit standaard vast gesoldeerd op het moederbord. Het moederbord heeft verder 8 of 16 GB geheugen. De gpu is in de meeste gevallen defect en dus uitgeschakeld.

De 4800S is nagenoeg gelijk aan de 4700S, maar heeft een hoger gebinde soc aan boord. Het is niet duidelijk of dit model uit afgekeurde Xboxen of PlayStations komt, maar de cpu heeft in elk geval evenveel cores en threads en is geklokt op dezelfde snelheden als zijn voorganger. Ook op deze processor is de gpu uitgeschakeld en op het moederbord is evenveel geheugen te vinden als op de 4700S. 

Gebruikers die met deze moederborden aan de slag gaan zullen een aparte videokaart moeten toevoegen. Het is niet duidelijk of de 4800S een  8x- of 16x-pcie slot heeft. Het gerucht gaat dat het bord wordt gebundeld met een Radeon RX 6600 van PowerColor. Het moederbord is verder uitgerust met een m.2 slot en een chip die gebruikt kan worden voor ‘draadloze verbindingen’. 

De informatie en bijbehorende foto’s zijn in handen gekomen van nieuwssite Videocardz. AMD heeft nog niets losgelaten over de moederborden. Videocardz speculeert dat de desktop kits in het eerste kwartaal van 2022 op de markt komen, het is niet bekend hoeveel ze gaan kosten.

Bron: Videocardz

« Vorig bericht Volgend bericht »
0