CES: Samsung trekt met Quantum Dot OLED-technologie ten strijde tegen LG

17 reacties

Samsung wint de CES 2022 Innovation Award voor een vooralsnog onaangekondigde nieuwe televisie aangedreven door quantum dot oled-technologie, zo merkt CNET op. In tegenstelling tot (en niet te verwarren met) de reeds aangekondigde qled-tv's maakt deze qd-oled-technologie geen gebruik van een backlight maar van een oled-paneel. In tegenstelling tot een gewone oled-tv maakt Samsung's QD-Display dan weer wel gebruik van quantum dotfilters waardoor de levensduur van het oled-paneel verlengd wordt.

Volgens Samsung is de nieuwe 65-inch QD-Display-tv van Samsung 's werelds eerste rgb oled-display met quantum dottechnologie. Daarom wint het Zuid-Koreaanse bedrijf hiervoor de innovatieprijs. In de blogpost staan daarnaast enkele details over de tot dusver onaangekondigde televisie. Zo gebruikt de QD-Display-tv Object Tracking Sound-technologie voor accurater geluid. Verder heeft het scherm een 2022 Neo Quantum-processor, vier hdmi 2.1-inputs en een 144Hz-verversingssnelheid. Over de prijs en beschikbaarheid is nog niets bekend.

De introductie van qd-oled kan een grote impact op de tv-industrie gaan hebben. Vooralsnog is LG Display wereldwijd de enige die commercieel beschikbare oled-panelen voor tv's produceert; bedrijven als Sony, Philips en Panasonic nemen allemaal dergelijke schermen van LG af. Wanneer Samsung met een eigen oled-paneel komt dat ook nog eens gebruikmaakt van gloednieuwe quantum dottechnologie, kan dat de marktverdeling sterk beïnvloeden. Ook Samsung zou dan op den duur qd-oled-panelen aan derden kunnen verkopen, wat concurrentie binnen dit segment creëert. Dat heeft uiteindelijk weer een positief effect op de eindprijs van de vooralsnog zeer kostbare oled-technologie.


De dq-oled-technologie combineert de voordelen van bijvoorbeeld quantum miniled's (afbeelding) met de beeldkwaliteit van oled-panelen

Bronnen: CES 2022, via CNET

« Vorig bericht Volgend bericht »
0