CES: AMD Ryzen 5000 met 3D V-Cache komt in lente uit volgens presentatieslide

13 reacties

AMD houdt vanavond een presentatie tijdens de CES, waar het hoogstwaarschijnlijk de Ryzen 6000-cpu's en de Radeon RX 6850M XT zal onthullen. Ook heeft het al een foto van de Rembrandt-apu laten zien. Videocardz heeft een presentatieslide ontvangen van de roadmap van het komende jaar.

Hieruit blijkt dat niet niet alleen Ryzen 6000 en het bijbehorende AM5-socket dit jaar moeten verschijnen, ook de Ryzen 5000-chips met 3D V-Cache staan nog steeds op de planning. Deze chips maken gebruik van een extra cache-chiplet die bovenop de compute-chiplets geplaatst zijn. Ze zijn nog altijd gebaseerd op Vermeer en maken onderdeel uit van Ryzen 5000, maar toch moet dit alleen al voor zo'n 15% betere prestaties zorgen dan de reguliere chips. Ze zijn afgelopen juli aangekondigd en de verwachting was dat ze al in het eerste kwartaal van 2022 op de markt kwamen. Het gerucht ging afgelopen oktober dat de processors al in november in massaproductie zouden treden.

Kennelijk is dit niet het geval, mogelijk zijn er dingen mis gegaan. De vermeende presentatieslide toont namelijk dat de V-Cache-chips pas in de lente komen. Dat is op zijn vroegst eind maart. De versie van de Ryzen 7 5800X draagt de naam 'Ryzen 7 5800X3D'.

Ook laat de afbeelding zien dat de volgende generatie Ryzen (lees: Ryzen 6000) voor de tweede helft van 2022 gepland staan. Ze moeten gebruikmaken van de Zen 4-architectuur en op een 5nm-node gebaseerd zijn. Ze gebruiken de nog niet onthulde AM5-socket, en ook is de opmerkelijke heatspreader met gaten in de zijkant te zien op de foto. Deze gaten zouden voor extra condensatoren zijn, omdat er geen plek meer was onder de heatspreader.

Bron: Videocardz

« Vorig bericht Volgend bericht »
0