Radeon RX 6500 XT: AMD gebruikt 4GB VRAM om miners af te weren, Asus Duitsland geeft adviesprijzen vrij

22 reacties

AMD heeft vorige week tijdens zijn CES-keynote onder meer de RX 6500 XT aangekondigd. In afwachting van de release op woensdag 19 januari duikt er meer en meer informatie op over de nieuwe RDNA 2-instapkaart. Zo is eind vorige week gebleken dat de RX 6500 XT een pcie 4.0 x4-interface gebruikt, daarnaast is een mogelijke vanafprijs van 300 euro genoemd wat betreft de Franse markt.

Frank Azor heeft in een interview met HotHardware uitgelegd waarom de videokaart met slechts 4 GB aan videogeheugen wordt uitgerust. Volgens de Chief Architect of Gaming Solutions van het rode kamp is de RX 6500 XT allereerst gericht op 1080p-gaming met medium tot high settings. Interne benchmarks hebben naar eigen zeggen aangetoond dat 4 GB volstaat ten opzichte van 8 GB, vooral wanneer features zoals FSR of RSR worden ingeschakeld. 

Deze configuratie zorgt er ook voor dat de kaart minder aantrekkelijk is voor miners, aangezien het delven van Ethereum momenteel minimaal 4,6 GB vram vereist. Bovendien moet het gebruik van zo weinig mogelijk geheugen een lagere adviesprijs opleveren, al hint Azor dat er later mogelijk varianten komen die extra gddr6 aan boord zullen hebben.

Zoals eerder aangegeven ziet het er echter naar uit dat de custom modellen een stuk duurder zullen zijn dan AMD’s adviesprijs van 200 dollar. Zo heeft de Twitteraar Andreas Schilling een persbericht van Asus Duitsland gespot, waarin de prijzen van de Dual- en TUF Gaming-uitvoeringen worden genoemd: de Dual zal vanaf 300 euro te koop zijn, terwijl zijn grotere broer vanaf 334 euro van eigenaar zal wisselen. Vermoedelijk zullen deze modellen een soortgelijke prijs hanteren in de Benelux.


De Asus Dual Radeon RX 6500 XT (links) naast de TUF Gaming Radeon RX 6500 XT.

Bronnen: HotHardware (YouTube), Andreas Schilling (Twitter), Asus Duitsland

« Vorig bericht Volgend bericht »
0