ASRock gaat als eerste AMD Ryzen 5000-CPU's ondersteunen op X370

2 reacties

ASRock is de eerste moederbordfabrikant die de door David McAfee beloofde ondersteuning voor AMD's Ryzen 5000-processors toevoegt aan zijn borden met hoger gepositioneerde chipsets uit de 300-serie. Dankzij bios-updates kunnen de X370-borden nu overweg met de Zen 3-cpu's.

Het eerste model waarvoor de firmware-updates online staan is de ASRock X370 Pro4. Om ruimte te scheppen voor de nieuwere modellen moest de ondersteuning voor Bristol Ridge-apu's uit 2016 verwijderd worden. Het is dus ten zeerste af te raden de update te installeren als je deze chips gebruikt. Hoewel niet expliciet gezegd wordt dat ook de compatibiliteit met eerdere generaties Ryzen-processors verwijderd is raadt de fabrikant toch af de update te installeren als je deze gebruikt.

De oude moederborden hebben niet alle functies waarmee de nieuwe chips overweg kunnen, zoals pcie 4.0, precision boost overdrive(PBO) en smart access memory(SAM). Ook de voedingsvereisten zijn met de jaren opgeschroefd, het is dus mogelijk dat de topmodellen niet de optimale kloksnelheden en daarmee prestaties leveren. Desondanks wordt in principe de pure rekenkracht van de processor niet gelimiteerd.


Nu ASRock de eerste stap heeft gezet is het te verwachten dat de andere fabrikanten ook zullen volgen. Deze hebben nog geen aankondigingen gedaan, het is dus nog niet duidelijk of deze merken dezelfde methode gebruiken om voldoende ruimte in de bios-chip vrij te maken. In december 2021 brachten de grote moederbordfabrikanten, dus ASRock, Asus, Gigabyte en MSI, en Biostar, al soortgelijke updates uit voor Ryzen 5000 op A320.

Bron: Tom's Hardware


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
ASRock X370 Pro4

ASRock X370 Pro4

  • ATX
  • Socket AM4
  • AMD X370
  • DDR4
Niet verkrijgbaar
« Vorig bericht Volgend bericht »
0