Intel’s Loihi 2 moet het brein vele malen efficiënter nabootsen

3 reacties

Intel heeft zijn nieuwe neuromorfische processor, de Loihi 2, nu officieel uitgebracht met meer informatie over de werking, na de aankondiging met de specificaties in september 2021. Deze tweede generatie van de chips die het menselijk brein na moeten bootsen komt met een flinke stap omhoog in snelheid. De chip is ontwikkeld na verschillende discussies met klanten en drie jaar aan onderzoek.

Er zijn nu 128 neuronkernen per chip en 6 processors per chip, een verdubbeling vergeleken met de eerste Loihi. Deze kwam met unieke zelf-lerende eigenschappen, nieuwe neuronenmodellen en asynchrone communicatie gebaseerd op spikes of pulsen.

De Loihi 2 gebruikt een communicatiesysteem op basis van gebeurtenissen, waarmee de spikes een lading met een integer-waarde mee kunnen nemen, zonder dat dit veel prestaties of energie kost. De neuronmodellen zijn nu beter te programmeren waardoor ondersteuning voor gangbare instructies toegevoegd kan worden voor het uitvoeren van rekenwerk, vergelijkingen en de volgorde van rekenwerk. De synaptische dichtheid is verdubbeld, wat betekent dat elke neuronkern de helft van de ruimte inneemt bij een gelijkblijvende geheugencapaciteit.

Onderzoekers van het Los Alamos National Laboratory hebben het Loihi-platform voor neuromorphic computing gebruikt om de verschillen met quantumrekenwerk te bestuderen. Dr. Gerd J. Kunde: "Dit onderzoek heeft enkele opwindende overeenkomsten aangetoond tussen een aanpak met spiking neural networks en quantum annealing voor het oplossen van ingewikkelde optimalisatieproblemen."

In ons gesprek met Maurits Tichelman van Intel stelde hij dat neuromorfische processors een positie kunnen krijgen naast de klassieke cpu en gpu, op ai gerichte vpu's, taakgespecialiseerde fpga's, én quantum computing. Hij benadrukt dat de technologie nog in de experimentele fase is en dat dit op de lange termijn gericht is.

Bron: Electronics-Lab

« Vorig bericht Volgend bericht »
0