Der8auer legt delidded Sapphire Rapids Xeon onder de microscoop

0 reacties

De bekende Duitse overklokker en YouTuber Der8auer heeft een flinke server-cpu ontdaan van de heatspreader en gefotografeerd. Het gaat om een sample van Intel's Sapphire Rapids, dat kan beschikken over maximaal 64 gigabyte aan snel hbm2e-geheugen. Ceo Pat Gelsinger verwacht met deze chips die in Q3 2022 uitkomen AMD's voorsprong weer over te nemen.

Dit specifieke model is op eBay verkocht onder de naam Xeon vPRO XCC QWP3, waarvan de specificaties niet precies bekend zijn. Wel is duidelijk dat de extreme core count die bestaat uit vier tiles van 15 cores, waarvan er minimaal één uitgeschakeld is. Dit moet de yields verhogen, het overige vakje in het 4x4-rooster wordt ingenomen door de geheugencontroller.


Een die-shot dat eerder online gezet is door een dataminer.

De onderlinge verbindingen maken gebruik van Intel's technologie Embedded Multi-Die Interconnect Bridge. De EMIB-verbindingen zijn onder een usb-microscoop zichtbaar als de vijf rechthoeken op de randen van de vier tiles.

Het delidding-proces is uitgevoerd met de kit die de YouTuber zelf ontwikkeld heeft en verkoopt. Deze is origineel bedoeld voor lga3647-cpu's maar dit model met lga4677 past na het verwijderen van wat metaal ook. De heatspreader is aan de randen gelijmd en aan de dies vastgesoldeerd en moet eerst verwarmd worden alvorens deze verwijderd kan worden. De condensators zijn bedekt met siliconen om deze te beschermen.

Deze foto's komen bijna een jaar na eerdere beelden(1, 2) die door verschillende gebruikers van het Chinese forum Bilibili gedeeld werden. Tijdens een rondleiding in een fabriek van Intel zijn ook al enkele gedetailleerde foto's gemaakt.

Bron: Wccftech

« Vorig bericht Volgend bericht »
0