Intel krijgt nieuwe fab met eigen team voor 3nm bij TSMC

16 reacties

TSMC heeft door de grote boekingen van Intel voor zijn 3nm-proces de plannen flink moeten aanpassen. De techgigant heeft zoveel N3-productie besteld dat er een volledige productielijn voor het bedrijf zelf opgezet wordt. Dat gaat plaatsvinden op de locatie van Fab 12 in Hsinchu die voorheen gebruikt werd voor oudere nodes zoals N7.

De P8/P9-uitbreiding was vooral bedoeld voor onderzoek naar de kleinere nodes en wordt nu uitgebreidt voor productie. Hiermee is het de tweede 3nm-locatie van TSMC, na Fab 3 in Tainan. Hiernaast wordt Fab 20 gebouwd, die ingezet gaat worden voor N2. Intels bestellingen worden afgehandeld door een team dat volledig losstaat van de andere klanten, aldus Twitteraar RetiredEngineer. Dit zou het resultaat kunnen zijn van de onderhandelingen die in december 2021 plaatsvonden.

DigiTimes meldt dat Intel belangrijke cpu-orders heeft geplaatst bij de chipbakker, mogelijk voor Meteor Lake. Zelf is de fabrikant het Intel 3-proces aan het ontwikkelen, dat pas in 2023 operationeel is. Dit procedé is gebaseerd op Intel 4 en heeft naar verluidt 18 procent hogere prestaties per watt.

Doordat ook andere klanten waaronder AMD, Apple, Broadcom, Mediatek, Nvidia en Qualcomm 3nm-bestellingen plaatsen zijn veel capaciteit en hoge yields nodig, waaraan het tot heden ontbreekt. Apple zou in eerste instantie nog op N4 moeten vertrouwen wat de planning eenvoudiger maakt. Met een start in de tweede helft van 2022 staat de serieproductie van N3 later gepland dan eerst verwacht. De eerste verkopen zouden in Q1 2023 plaatsvinden. Een jaar na N3 moet de geoptimaliseerde versie N3E in productie gaan.

Bron: Golem

« Vorig bericht Volgend bericht »
0