Intel-CEO Pat Gelsinger: Alder Lake laat AMD in de achteruitkijkspiegel

75 reacties

Pat Gelsinger stelt in een nieuwjaarsboodschap op LinkedIn dat Intel door middel van de Alder Lake-serie cpu's AMD heeft verslagen (vanaf 2:28). In hetzelfde filmpje kondigt hij scherpe doelstellingen aan voor de komende jaren. 

Alder Lake. Plotseling, boom! We zijn terug van weggeweest. AMD in de achteruitkijkspiegel wat betreft [de consumentenmarkt]. En ze zullen nooit meer via de voorruit te zien zijn.

De kersttrui dragende ceo van het miljardenbedrijf is duidelijk te spreken over de twaalfde generatie cpu's, wat grotendeels te onderbouwen is met recente benchmarks. Uit tests blijkt dat de processorscore van de premium 12000-serie inderdaad behoorlijk concurreert met AMD's topmodellen. Dezelfde cpu's van Intel gaan AMD's chips wat betreft gaming zelfs voorbij. Of deze relatief kleine verschillen er daadwerkelijk voor zorgen dat 'AMD in de achteruitkijkspiegel' te zien is, ligt maar net aan de interpretatie van die metafoor.

Verder benadrukt Gelsinger dat hij trots is op de vijf nodes die in de komende jaren ontwikkeld moeten zijn. De ontwikkeling van de vijf nodes onder de naam Intel 7, Intel 4, Intel 3, Intel 20A en Intel 18A zouden allemaal voor op schema lopen. 

Tot slot stelt hij een doel voor Intel: binnen enkele jaren moet zettascale-computing bereikt worden. De doorontwikkeling van petascale- naar exascale-computing (een factor 1000 van de hoeveelheid flops) duurde volgens Gelsinger zo'n 12 jaar. Het bereiken van zettascale-computing, wederom een factor duizend floating point operations per second extra, zou binnen 5 jaar moeten plaatsvinden. Hij sluit zijn video af met de leus: "Zetta, en daar voorbij!"


Pat Gelsinger tijdens zijn nieuwsjaarsboodschap, grofweg 11 maanden na zijn aantreden als ceo van Intel. Afbeelding via Intel / LinkedIn

Bron: Intel (via LinkedIn)

« Vorig bericht Volgend bericht »
0