Nieuwe Intel-processors ondersteunen geen Blu-rays in 4K meer

41 reacties

Systemen met Intel-processoren vanaf Rocket Lake hebben vanwege het gebrek aan de Software Guard Extensions (sgx) niet de mogelijkheid om Blu-rays in een 4K-resolutie af te spelen, zo ontdekt Bleeping Computer. Dit komt omdat Blu-rays Digital Rights Management-ondersteuning nodig hebben, een technologie die weer berust op sgx. Tenzij de Blu-ray Disc Association de vereisten voor het afspelen van Blu-rays in 4K versoepelt, is het onwaarschijnlijk dat de functie ooit weer beschikbaar wordt gemaakt.

De reden voor het schrappen van sgx-ondersteuning is simpel; de beveiligingsenclaves van de technologie waren niet veilig genoeg en zorgden meermaals voor kwetsbaarheden en cyberaanvallen. Vanaf de twaalfde generatie Intel-processoren wordt de technologie niet meer standaard ondersteund. De sgx-module werd in Rocket Lake (de elfde generatie) met een firmware-update uitgeschakeld.

Sgx is een technologie in Intel-chipsets ingebouwd waarmee bepaalde informatie in een beveiligingsenclaves versleuteld wordt. Hoewel de beveiligingsoptie niet meer gebruikt wordt in consumentenhardware, is de software nog wel voor hedendaagse Xeon-processoren en andere chipsets voor professionals beschikbaar. Ook op oudere Intel-processoren kan een Blu-ray nog steeds in 4K bekeken worden, mits er hdmi 2.0-ondersteuning aanwezig is.


Intel bestempelt sgx als verouderd, afgekeurd. Afbeelding via BleepingComputer

Bron: Bleeping Computer

« Vorig bericht Volgend bericht »
0