Digitimes: Premium GPU's en CPU's worden nog eens tot 20% duurder in 2022

13 reacties

De verwachte prijzen van vooral premium (grafische) processors worden vanwege de grote druk op de bestaande foundries nog hoger dan ze al zijn, zo meldt Digitimes (paywall, via Wccftech). Chips gefabriceerd bij TSMC op 7, 6 en 5 nanometer zouden het hardst getroffen worden vanwege torenhoge verzend- en productiekosten. De verwachte prijsstijging die afnemers als AMD, Intel en Nvidia aan producenten moeten betalen is tussen de 10 en 20 procent. 

De laatste maanden concurreren veel grote techbedrijven om de nodes van de foundries van voornamelijk TSMC. Intel probeert bijvoorbeeld alvast 3nm-nodes te reserveren terwijl Apple naar verluidt extra moet betalen om zijn A16 Bionic-soc's te kunnen laten maken. Vanwege het huidige bevoorradingstekort proberen fabrikanten alvast deals voor de lange termijn te sluiten. Door huidige en toekomstige productieproblemen zullen deze strategieën voorlopig nog relevant blijven. Dat duurt naar verwachting nog jaren.

Het is vooralsnog lastig om te zeggen of de door Digitimes vermelde prijsstijgingen ook aan de klanten doorgerekend zullen worden. Dat zou voor de hand liggen, maar aangezien de beschikbaarheid van veel premium videokaarten en processoren naar verwachting flink omhoog zal gaan dit jaar, zou dat de eventuele prijsstijgingen kunnen tegenwerken. 


Dat gpu-prijzen torenhoog zijn, dat is al lang duidelijk. Ook cpu's zouden daarentegen getroffen worden, terwijl de huidige prijsstijgingen nog niet achter de rug blijken te zijn

Bronnen: Digitimes (paywall), via Wccftech

« Vorig bericht Volgend bericht »
0