AMD lanceert RX 6500 XT, eerste reviews zijn niet erg enthousiast

22 reacties

De tijdens CES 2022 aangekondigde RX 6500 XT van AMD is zoals verwacht vandaag, op 19 januari, officieel uitgebracht. De kaart gebruikt een 6nm Navi 24-chip en moet genoeg kracht hebben om zogenaamde AAA-games en esports op full hd te spelen. Hierin wordt de kaart bijgestaan door verschillende technologieën zoals smart access memory en FidelityFX super resolution.

Er zijn 5,4 miljard transistors, 16 compute units, 16 ray accelerators, 16 megabyte Infinity Cache, en 4GB gddr6 op 18 GB/s en een bus van 64 bits. De game- en boostkloksnelheden zijn 2610 en 2815 megahertz. Het gebruikte vermogen is 107 watt met een aanbevolen voeding van 400W, naast het pcie-slot wordt de stroom geleverd door een 6 pins-connector.

Het aantal van slechts vier pcie 4.0-lanes wordt niet vermeld op de productpagina. Zoals uit tests met de 5500 XT al bleek kunnen de prestaties hier nogal onder lijden bij het gebruik van een ouder platform met pcie 3.0. De prestaties zijn over het algemeen geen noemenswaardige verbetering ten opzicht van de vorige generatie, uitgezonderd games waarin ray-tracing ingeschakeld word. Ook de ruim 2 jaar oude GTX 1650 Super van Nvidia wordt niet erg overtuigend verslagen.


Van Gigabyte en Asus hebben we al 6500 XT-kaarten gezien, de overige merken zullen naar verwachting snel volgen. De adviesprijs in Nederland is 215 euro, verwacht echter niet voor deze prijs een kaart te kunnen bemachtigen. Volgens eerdere informatie is de vanafprijs in Frankrijk mogelijk 300 euro. Ondanks dat de specificaties teruggeschroefd zijn om de kaarten minder aantrekkelijk te maken voor cryptominers liggen scalpers nog steeds op de loer.

Bronnen: HotHardware, TechRadar, TechSpot, Tom's Hardware

« Vorig bericht Volgend bericht »
0