Medewerker AMD bevestigt dat Navi 24 in RX 6500 XT bedoeld was voor laptops

18 reacties

AMD's nieuwste videokaart, de Radeon RX 6500 XT, lijkt tot nu toe nogal teleur te stellen. Volgens de officiële informatie is gekozen voor slechts 4GB vram via een bus van 64 bits om de kaart minder aantrekkelijk te maken voor miners. Dit limiteert echter ook de gameprestaties, wat het bedrijf in mei 2020 al stelde met een blogpost die tijdelijk online was gehaald ten tijde van de lancering.

Verder zijn de slechts vier pcie 4.0-lanes niet altijd voldoende bij gebruik op een pcie 3.0-platform en ontbreekt de ondersteuning voor video-encoding en AV1-decoding die gewild is voor media-systemen. Het bedrijf zegt ook dat meer dan de helft van de Radeon Pro-gebruikers slechts één monitor benut, waardoor Navi 24 met maar twee video-uitgangen overweg kan, zoals ook te zien is in de professionele kaarten op basis van de chip.

John Bridgman, lid van de technische staf van AMD en verantwoordelijke voor de Linux-drivers heeft op het Phoronix-forum meer duiding gegeven en rondgaande geluiden bevestigd. Navi 24 zou primair bedoeld zijn voor gebruik in laptops met een Rembrandt-apu met volledige video-functionaliteit en pcie 4.0. Hij was onder de indruk dat enkel encoderen gelimiteerd was, niet decoderen. Het is niet zeker of dit om een daadwerkelijke limitatie of slechts een fout op de productpagina gaat, er wordt gezocht naar een definitief antwoord.

Bron: VideoCardz

« Vorig bericht Volgend bericht »
0