Oppo beschrijft toekomst zonder batterijen maar met draadloze stroom in whitepaper

6 reacties

Het Oppo Research Institute is bezig met de ontwikkeling van een batterij- en acculoze toekomst wat betreft iot-apparaten, zo blijkt uit een whitepaper (.pdf). Het zogenoemde Zero-Power Communication-concept past alom aanwezige radiofrequenties, Bluetooth en wifi toe om in een apparaat zelf stroom op te wekken. Oppo stelt dat dergelijke apparaten bijzonder energiezuinig, spotgoedkoop en dus batterijvrij moeten zijn. Het is niet duidelijk op wat voor termijn het bedrijf dergelijke technologieën in producten wil verwerken.

Huidige elektronica wordt volgens het Chinese merk onder meer beperkt door de batterij; vanwege de "omvang, productiekosten, levensduur, gebruikersgemak en de impact op het milieu" zouden hedendaagse batterijen nog steeds voor veel problemen zorgen.  

Zero-Power Communication-producten moeten in theorie een oplossing zijn voor al die problemen. Het achterwege laten van een batterij betekent dat het apparaat continue stroom moet opwekken. Dat kan volgens Oppo door middel van bestaande golven die zich op dit moment al door de lucht bewegen. Momenteel zijn er al producten aangekondigd (zoals de Xiaomi Mi Air Charge) die inderdaad draadloos een smartphone van stroom kunnen voorzien.

Dat principe moet het ook mogelijk maken om overige frequenties van uiteenlopende bronnen om te zetten in stroom op een apparaat. Oppo noemt als toepassing onder meer een soort tag die continue de locatie van een object kan doorgeven, ook al is het object zelf niet met het internet verbonden of van stroom voorzien. 

Bronnen: Oppo (.pdf), Oppo (persbericht)

« Vorig bericht Volgend bericht »
0