Samsung-chipfabriek lekt bijna 3,5 miljoen liter vervuild water in rivier

32 reacties

Bij een lekkage van een foundry van Samsung in Austin, Texas is mogelijk ruim 3,4 miljoen liter vervuild zuurrijk water in een lokale rivier terechtgekomen, zo meldt KXAN. Volgens een interne memo van de gemeente in Austin heeft de lekkage tot 106 dagen lang onverstoord het plaatselijke ecosysteem van Harris Branch Creek verwoest. Ondertussen is het lek weer gedicht. De lokale overheid meldde dat het om opgelost zwavelzuur gaat, maar volgens een woordvoerder van Samsung klopt dit niet. Hij detailleert niet om wat voor zuur het dan wel gaat.

Waarschijnlijk zijn er volgens de lokale overheid geen menselijke slachtoffers gevallen door het verzuurde water, omdat er geen publieke toegang is tot de beek. Er werd daarentegen 'praktisch geen levend wezen' meer in de rivier gevonden, al zou dit op de lange termijn weer goedkomen. Het is niet duidelijk hoelang het gaat duren voor de flora en fauna weer hersteld zijn. Harris Branch Creek mondt uit in de Colorado River; er wordt nog onderzocht wat de gevolgen van de lekkage stroomafwaarts zijn.

De Samsung-foundry in de Amerikaanse staat Texas produceert halfgeleiders. Er werken bij de faciliteit zo'n 10.000 werknemers, waarvan 70 procent indirect voor Samsung werkt. Het is niet duidelijk wat voor zuur er in het afvalwater belandde en hoe dit in verband staat met de productie van halfgeleiders. In de fabriek worden onder andere ssd-controllers en chips voor Qualcomm en Tesla geproduceerd.


Luchtfoto van de getroffen Harris Branch Creek, via City of Austin memo

Bron: KXAN

« Vorig bericht Volgend bericht »
0