Intel onthult Europees chipecosysteem van 80 miljard euro met fab in Duitsland, R&D in Frankrijk

17 reacties

Intel kondigt tijdens een livestream de plannen voor een 80 miljard euro kostend Europees chipecosysteem bekend. De investering vindt plaats over een periode van 10 jaar en komt uiteraard niet alleen uit de zak van Intel; het bedrijf werkt samen met de Europese Unie om op basis van de 'European Chips Act' een relatief zelfvoorzienende chipsector op te zetten. De aankondiging omvat een megafabriek in Duitsland, een R&D-hub in Frankrijk en extra investeringen in Ierland, Italië, Polen en Spanje.


Intel heeft vijf Europese locaties op het oog die in de loop van dit decennium ingericht moeten worden

De eerste grote investering vindt plaats in het Duitse Magdeburg. Hier worden twee nieuwe fabs gebouwd voor in totaal 17 miljard euro. Intel-ceo Pat Gelsinger noemt de locatie Silicon Junction, het kruispunt van silicon. De faciliteit gaat zowel Intel-producten maken als Foundry-services bieden. Hierdoor moeten er 7.000 banen in de bouwsector worden gecreëerd, naast 3.000 permanente high-tech posities bij Intel zelf en nog eens 'tienduizenden extra banen bij leveranciers en partners'.

Tegen 2027 moeten de eerste chips van de band afrollen. De Duitse vestiging zal naar verwachting chips leveren die gebruikmaken van Intels meest geavanceerde Angstrom-procedés, als onderdeel van de IDM 2.0-strategie van het bedrijf.

Naast de productievestiging in Duitsland, blijft Intel ook investeren in zijn Ierse fab in Leixlip. Het bedrijf wil hier 12 miljard euro extra uitgeven om de productiecapaciteiten te verdubbelen, waardoor Intels 4-node (7 nm) naar Europa kan worden gebracht. Wanneer deze uitbreiding voltooid is, zal de volledige investering in Ierland meer dan 30 miljard euro bedragen. 

 
De Ierse fab (links) wordt aanzienlijk vergroot terwijl er een volledig nieuwe productiefaciliteit in Magdeburg komt (rechts)

Gelsinger onthult tijdens dezelfde livestream nog enkele andere projecten. Zo bouwt het bedrijf een R&D-faciliteit in het Franse Plateau de Saclay. Dit moet het Europese hoofdkwartier worden voor high performance computing en kunstmatige intelligentie. In Gdansk, Polen, wordt de bestaande labruimte met 50 procent vergroot. Daar ligt de nadruk op de toepassing van neurale netwerken, audio, grafische producten, datacentra en cloud computing. In Spanje wil het blauwe team gezamenlijke laboratoria opzetten met het Barcelona Supercomputing Center om samen een zettascale-architectuur te ontwikkelen.

Tot slot heeft Intel meerdere projecten in Italië in de pijplijn zitten, waaronder een investering van 4,5 miljard euro voor een back-end productiefaciliteit; hier wordt de laatste hand aan elders geproduceerde chips gelegd. Het bedrijf wil ook meerdere partners en een Foundry veiligstellen in Italië, maar daarover lopen de onderhandelingen nog.


De EU Chip Act is een Europese wet waarmee ons continent 'minder afhankelijk en veerkrachtiger' moet worden gemaakt tegenover Aziatische chipproducenten. De Europese Unie wil onze chipproductie tegen 2030 verdubbelen naar 20 procent.

Bron: Intel

« Vorig bericht Volgend bericht »
0