'Zonnepanelen' die 's nachts werken: onderzoekers zetten eerste stap

32 reacties

Zonnepanelen kunnen misschien maar de helft van een dag stroom opwekken, dus onderzoekers van de University of New South Wales in Syney hebben iets bedacht voor de andere helft. Door middel van speciale diodes wekken de nieuwe panelen 's nachts stroom op met de restwarmte van de aarde. De opbrengst is vooralsnog minutieus, 100.000 keer minder dan een hedendaags zonnepaneel, maar de beginstappen zijn gezet.

Hoe kun je zonnepanelen gebruiken als de zon niet eens schijnt? Nou, de onderzoekers gebruiken de zon slechts indirect. Overdag warmt de zon de aarde op en die warmte wordt door alles geabsorbeerd, waarna deze energie 's nachts weer de ruimte in geslingerd wordt. De restwarmte van de zon kan volgens de onderzoekers dus 's nachts omgezet worden tot stroom.

De onderzoekers gebruiken thermoradiatieve diodes om infrarode warmtestraling om te zetten tot stroom. De diodes zijn gemaakt van hetzelfde materiaal als het belangrijkste component in nachtkijkers. Dit proces heet photovoltaics, het omzetten van zonlicht in elektriciteit. "Ongeacht waar er een stroming van energie is, daar kunnen mensen de energie omzetten naar andere vormen. (...) Dat geldt ook voor het thermoradiatieve proces; we leiden infrarode (warmte)energie om voordat het de warme aardbol verlaat richting het koude universum."

Vooralsnog is het resultaat ontzettend klein, maar de onderzoekers benadrukken dat de eerste zonnepanelen ook slechts een efficiëntie van 2 procent hadden wat betreft het omzetten van zonnestraling naar stroom. Tegenwoordig is dat al snel ruim 20 procent. Het doel van deze nieuwe technologie is om uiteindelijk een tiende van de stroomcapaciteiten van een zonnepaneel te evenaren met deze nachtelijke panelen. 


De thermoradiatieve diodes in kwestie; kleine cellen die restwarmte van de zon om kunnen zetten in elektriciteit

Bron: UNSW Syney

« Vorig bericht Volgend bericht »
0