Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1 brengt Armv9 naar midrange smartphones

0 reacties

Naast de Snapdragon 8+ Gen 1 voor high-end smartphones heeft Qualcomm vandaag ook de Snapdragon 7 Gen 1 voor meer aantrekkelijk geprijsde toestellen geïntroduceerd. Hij volgt de Snapdragon 780G en 778G op, waardoor de Armv9-architectuur nu ook beschikbaar wordt voor de midrange.

De Snapdragon 7 Gen 1 is ten opzichte van zijn grotere broer niet op TSMC’s 4N, maar op Samsungs 4nm-procedé gebakken. Daarnaast beschikt hij niet over een krachtigere Cortex-X2-core, maar een extra A710 ‘Prime’-kern die op 2,4 GHz is geklokt. Deze wordt bijgestaan door drie extra Cortex-A710 Performance-cores (2,36 GHz), alsook vier zuinigere A510-kernen met een kloksnelheid van 1,8 GHz. Het is niet duidelijk welke Adreno-gpu er precies wordt gebruikt, al claimt de fabrikant een uplift van 20% ten opzichte van zijn voorganger.

Net zoals de Snapdragon 8 Gen 1-socs is de Snapdragon 7 Gen 1 voorzien van Qualcomms ai-engine van de zevende generatie. Deze moet tot 30% beter presteren in ai-gebaseerde workloads dan die van de oudere Snapdragon 7-chips. Verder is de triple 14-bit Spectra image bits signal processor (isp) van de partij, gevolgd door de Snapdragon X62 5G-modem, een Thrust Management Engine en Android Ready SE (digitale autosleutels). Qua connectiviteit wordt wifi 6E en Bluetooth 5.3 ondersteund.

De eerste smartphones met deze soc worden nog in de loop van dit kwartaal verwacht, Qualcomm heeft onder meer Honor, Xiaomi en Oppo als partners genoemd. Laatstgenoemde zal naar verluidt met de Reno8 Pro de eerste zijn, die op 23 mei wordt verwacht. 

Bronnen: AnandTech, GSMArena

« Vorig bericht Volgend bericht »
0