Nvidia boekt wederom recordwinst, maar het lijkt voorlopig klaar met de records

2 reacties

Wederom wist Nvidia een omzetrecord te behalen in het afgelopen kwartaal, zo blijkt uit de meest recente cijfers betreffende Q1 FY2023. Het groene kamp wist met 8,29 miljard USD nog nooit zo'n hoge omzet te behalen. Het is een stijging van 46 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Desalniettemin kelderde de marktwaarde van Nvidia woensdag, mede omdat de vooruitzichten wat minder rooskleurig zijn.

De recordomzet werd mede mogelijk gemaakt door een sterke groei voor de datacenter- en gamingafdelingen van het bedrijf. De bedrijfstakken behaalden respectievelijk een recordomzet van ruim 3,75 en 3,6 miljard USD. Dat zijn stijgingen van respectievelijk 83 en 31 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Naar eigen zeggen is de gehele omzet met zo'n half miljard dollar gereduceerd vanwege het conflict in Oekraïne en aanhoudende lockdowns in China.

Voor het aankomende kwartaal heeft Nvidia niet zo'n hoge verwachtingen; het bedrijf verwacht een omzet van 8,1 miljard USD voor Q2 van FY2023. Dat heeft onder meer met vrij hoge bedrijfskosten te maken, vermoedelijk vanwege de naweeën van het chiptekort. Dezelfde problemen zijn overigens nu ook al terug te zien in de cijfers. In het afgelopen kwartaal had Nvidia bijna 9,6 miljard USD aan 'openstaande voorraadaankopen en andere lange termijnobligaties'. Dat was vorig jaar nog geen 3,5 miljard USD.

Mede door de oplopende bevoorradingsproblemen, geopolitieke complicaties en een daaropvolgende magere prognose voor het tweede kwartaal werd het aandeel in Nvidia woensdag zo'n 17 dollar minder waard werd. Dat is een daling van 10 procent op het dieptepunt. Na stabilisatie lijkt het bedrijf grofweg 7 procent in waarde gedaald te zijn. 

Bron: Nvidia (.pdf)

« Vorig bericht Volgend bericht »
0