Juniper Networks legt focus op securitymarkt

0 reacties

Juniper Networks is groot geworden door het leveren van producten aan klanten in de telecommarkt. Het maakt echter een transformatie door en wordt langzaam maar zeker een partij waar ook grootzakelijke bedrijven en organisaties terechtkunnen voor een compleet netwerk.

Juniper staat van oorsprong bekend om zijn switches en routingproducten. In dat segment vind je producten van dit merk terug bij bekende telecomproviders, grote bedrijven en de overheid, maar ook de bekende hyperscalers zoals Amazon AWS en Google zijn klanten.


Het kantoor van Juniper in Schiphol-Rijk.

Steven Blees van Juniper lichtte de ontwikkelingen bij het bedrijf eerder deze week aan ons toe en vertelde dat het bedrijf tot nu toe vrijwel gelijke omzet haalde uit de drie markten waarin het actief is: cloud, telecom en enterprise. Dat daar verandering in komt, is zichtbaar in de cijfers: die laatste markt is inmiddels het grootste segment geworden.

Omgekeerde overname

De afgelopen jaren heeft Juniper flink wat bedrijven overgenomen, waaronder de innovatieve wifi-accesspointfabrikant Mist en de sessiegebaseerde routingspecialist 128 Technologies. Mist werd mede opgericht door Bob Friday. Dat is de man achter Airespace, een van de eerste bedrijven die wifi op de markt brachten en dat in 2005 door Cisco is overgenomen.


De AI-technologie achter de wifi-producten van Mist vind je steeds meer terug binnen Juniper.

De overname van Mist zou je een ‘omgekeerde overname’ kunnen noemen, aldus Blees. De producten van dat bedrijf maken net als veel andere moderne zakelijke wifi-producten geen gebruik van hardwarecontrollers, maar worden bestuurd vanuit de cloud. Mist heeft uitgebreide AI-mogelijkheden waarmee beheerders een oogje in het zeil kunnen houden en ervoor kunnen zorgen dat het netwerk goed presteert en fouten kunnen worden opgelost. Hoewel het Mist-sausje nu overal wordt gebruikt, blijft het JunOS-besturingssysteem centraal staan, al biedt het merk voor zijn infrastructuurproducten ook diverse whitebox-mogelijkheden.

De ideeën van Mist sijpelen steeds meer door in de producten van Jupiner en dat betekent dat ook andere apparatuur op deze wijze kan worden beheerd. Dat zie je terug in de huidige filosofie van Juniper. Waar eerst het ‘self driving network’ centraal stond, praat men nu over ‘experience first networking’. Blees: “De uptime van je netwerk kan fantastisch zijn, maar als gebruikers vervolgens een shitty ervaring hebben, heb je er niets aan”

Met de AI-technologie van Mist weet het bedrijf grote klanten te overtuigen. Zo is het Amerikaanse Walmart bezig 250.000 accesspoints te vervangen door deze producten en maakt webwinkel Amazon er gebruik van in zijn magazijnen. 


Het kantoor van Juniper in Schiphol-Rijk.

Focus op security

Waar Juniper Networks tot een paar jaar geleden nog een fabrikant was die je alleen in de core van het netwerk tegenkwam, zie je dat het zich mede door de overname van Mist en 128 ontwikkelt tot een bedrijf dat een totaaloplossing kan bieden, van accesspoint tot security en alles dat daar tussen zit.


De securitykant van Juniper is nog wat onoverzichtelijk.

Bij Juniper vind je in het securityportfolio onder andere de SRX-firewalls, maar dat is niet per se het product waar het bedrijf het meest bekend om is. Hoewel het slimme combinaties kan maken met zijn Secure Access Service Edge (SASE) zie je aan onderstaand plaatje direct dat de oplossing die het bedrijf biedt voor verbetering vatbaar is. Het lijkt onoverzichtelijk en is overduidelijk in transitie. Blees en Junipers security-specialist Erik van Harten vertellen dat Juniper hier de focus op legt en dat security een belangrijk speerpunt is. Duidelijk is wel dat ook het gebruiksgemak, inzicht en slimme beheer van Mist daar deel van uit zal maken. Of Juniper dit weet te vereenvoudigen door het overzichtelijker te maken of door nog een overname te doen? De tijd zal het leren.

 

« Vorig bericht Volgend bericht »
0