Financiële reserves slinken, TSMC verhoogt prijzen voor zijn klanten opnieuw

2 reacties

TSMC's hoge uitgaven voor onderzoek, ontwikkeling en nieuwe gebouwen putten zijn financiële reserves uit. Klanten zullen in de toekomst dus opnieuw meer moeten gaan betalen voor verschillende processen. Tegelijkertijd zou er geknipt gaan worden in de duur van de betalingstermijnen die het bedrijf hanteert.

Diverse media in Taiwan melden unaniem dat een nieuwe prijsronde bij TSMC in de maak is, die verdere veranderingen met zich mee zal brengen. Zo zullen de klanten van de foundry in plaats van binnen 30 dagen reeds na 15 dagen moeten gaan voldoen aan hun betalingsverplichting.

TSMC zou naar verluidt hebben ingezien dat bepaalde afnemers problemen hebben met grote voorraden in een krimpende markt en hun eerste producten daarom tegen aanzienlijk lagere prijzen moeten verkopen. Het bedrijf wil niet opgescheept komen te zitten met de afgewerkte chips. Qua prijsverhoging wordt op dit moment gerept over een gemiddelde van tien procent, hoewel TSMC deze cijfers nooit zal bevestigen en al helemaal nooit namen zal noemen.

TSMC verdient op dit moment prima, maar de uitgaven zijn ook ongeëvenaard. Zo is het bedrijf van plan alleen al dit jaar tot 44 miljard US dollar te gaan investeren, waarmee het veel grotere bedrijven voorbij zal streven. Daarbij komen de nog hogere prijzen voor grondstoffen en bijna al het andere op de wereldmarkt. Als gevolg daarvan is de vrije cashflow van het bedrijf onlangs met 23 procent gedaald tot het laagste niveau sinds vorige zomer.

Het bedrijf bestemt zijn geld overigens niet alleen voor de toekomstige productie, maar bouwt ook meerdere nieuwe fabrieken en heeft de volgende al in de pijplijn. Naast de huidige locaties in Japan en de VS is het vooral in het binnenland waar voortdurend wordt gebouwd. Het volgende megaproject (zie afbeelding hieronder) is een fabriek in Kaohsiung in het zuiden van het land, waarvan fase 1 en 2 reeds zijn gepland.


Afbeelding afkomstig van Businesswire

Bron: Computerbase

« Vorig bericht Volgend bericht »
0