Prijzen elektrische auto's mogelijk omlaag dankzij oudere LFP-accutechniek

42 reacties

Een deel van de patenten op Lithium-IJzer-Fosfaat (LFP) accu's vervalt in 2022. Daarom zou het produceren van deze oudere, goedkopere en bovendien veiligere accu's aantrekkelijker kunnen worden. Ze worden nu nog in China geproduceerd, maar mogelijk binnenkort ook in Europa en de VS.

China had een overeenkomst met de patenthouders (een groep universiteiten uit de VS en Canada), die de accu's voor de Chinese markt laten produceren. Fabrikanten buiten China hebben zich toegelegd op de lithium-Ion-accu's. Deze hebben een grotere energiedichtheid en dat vertaalt zich naar een groter bereik voor elektrische voertuigen. 

LFP wordt wereldwijd in 17% van de elektrische voertuigen gebruikt en dat kan nog gaan toenemen. Voertuigfabrikanten worden naar deze hoek gedreven door toenemende grondstofprijzen en patenten. Dit maakt dat op ijzer gebaseerde accu's er steeds aantrekkelijker uit gaan zien: ze kosten minder, verbruiken minder schaarse materialen en kunnen ook minder makkelijk in brand vliegen.

Hoewel de voorspellingen over lithium-tekorten negatief zijn bijgesteld, lijkt dit geen belemmering te zijn voor LFP-accu's. Zelfs als een tekort aan lithium de productie gaat afremmen, dan nog "wint" dit accu-principe het van Nikkel-Mangaan-Kobalt (NMC) accu's. Die metalen zijn zo mogelijk nog sneller schaars aan het worden.

De voorspelling is dat een kwart van de in Europa gebouwde elektrische voertuigen LFP zullen gaan gebruiken. Dit zal vooral gaan om goedkopere voertuigen, want het te verwachten bereik van een LFP-EV is kleiner.

Bron: techcrunch

« Vorig bericht Volgend bericht »
0