Roaming zonder extra kosten in EU verlengd tot 2032

1 reactie

Vanaf vandaag gaat de nieuwe Europese roaming-wetgeving van start. Gebruikers in de EU en de Europese Economische Ruimte (Liechtenstein, Noorwegen en IJsland) moeten minstens tot 2032 in staat zijn om in al deze landen telefoongesprekken te voeren, berichtjes te versturen en mobiel internet te gebruiken - zonder dat daar extra kosten voor worden aangerekend. De nieuwe regels moeten ook meer duiding verschaffen op het gebied van verborgen kosten en het contacteren van nooddiensten.

Zo zorgt het Roam like at home-principe ervoor dat klanten in het buitenland hetzelfde type internet ter beschikking moeten krijgen als dat van thuis, mits beschikbaar. Wie de grens van een EU-land overschrijdt, dient via sms te worden geïnformeerd. Het bellen of sms’en naar diensten met een hoger tarief, moet ook worden aangegeven in deze landen. 


De EU en de Europese Economische Ruimte.

Daarnaast moeten reizigers voortaan op de hoogte worden gebracht indien ze verbinding maken met het satellietnetwerk van een boot of vliegtuig, dat flink duurder is. Bovendien worden operatoren verplicht om de mobiele dienst automatisch onderbreken indien deze kosten de grens van 50 euro of een andere op voorhand bepaalde limiet overschrijden. Verder kunnen telecombedrijven de optie geven om geen roaming te gebruiken in dergelijke situaties. 

De voorschriften moeten er ook voor zorgen dat burgers op de hoogte zijn van het algemene EU-noodnummer, 112. Tegen juni 2023 moeten providers automatisch berichten sturen naar klanten die naar het buitenland reizen, om hen te informeren over alternatieve manieren om de hulpdiensten te bereiken - zoals via sms of apps.

Bron: Europese Commissie

« Vorig bericht Volgend bericht »
0