13.400 drijvende zonnepanelen in gebruik genomen in Noord-Brabant

31 reacties

Het drijvende zonnepark bij de Amercentrale in het Noord-Brabantse Geertruidenberg is in gebruik genomen. Het park, dat bestaat uit 13.400 drijvende zonnepanelen, heeft een vermogen van 6,1 megawattpiek.

De zonnepanelen liggen in een meertje bij de centrale, die vroeger als koelwater werd gebruikt. Om te voorkomen dat ze wegdrijven zijn de panelen op 104 plekken verankerd aan 52 4,6 ton wegende betonblokken. Er was in totaal 25 kilometer aan kabel nodig om de zonnepanelen aan het vaste land te verbinden.

Zonnepark Amer is een initiatief van Duits energiebedrijf RWE, de eigenaar van de op steenkool en biomassa stokende Amercentrale. In 2018 begon de eerste fase: zo'n 2.000 zonnepanelen op het dak van de centrale. In 2021 kwamen daar nog 5.760 zonnepanelen op de grond bij. Met het nieuwe drijvende gedeelte heeft het park een totaal vermogen van 9 megawattpiek. Dat is genoeg stroom voor 2300 Nederlandse huishoudens.

RWE is flink aan het investeren in hernieuwbare energie. Naast de zonne-energie exploiteert het bedrijf een aantal windparken met een totaal vermogen van 330 megawatt. Dat zal alles te maken hebben met het verbod op de verbranding van steenkool in 2030, en de onzekere toekomst van biomassa als brandstof. In 2015 opende RWE nog een steenkoolcentrale in de Eemshaven, die door het verbod veel eerder dan verwacht moet gaan sluiten. RWE heeft de Nederlandse staat aangeklaagd voor de 1,4 miljard euro aan verlies die daar het gevolg van is.


Het drijvende gedeelte van Zonnepark Amer

Bron: RWE

« Vorig bericht Volgend bericht »
0