Eerste RISC-V laptop aangekondigd met quad-core CPU en Linux-ondersteuning

14 reacties

RISC-V International heeft aangekondigd dat het in China zijn eerste laptop met een quad-core RISC-V processor. De laptop zou de meest voorkomende Linux-distributies moeten ondersteunen en komt met 16GB werkgeheugen en tot 256GB opslag.

De laptop, met als codenaam 'Roma', wordt op de markt gezet door de organisaties DeepComputing en Xcalibyte. Het is niet bekend wat de klokfrequentie is van de RISC-V processor, maar in elk geval bevat het een gpu/npu-versneller en tot 16GB lpddr4/lpddr4x werkgeheugen.

Roma zal in gelimiteerde oplage uitgebracht worden. De eerste honderd kopers krijgen een unieke NFT om de "geboorte van 's werelds eerste RISC-V Development Platform laptop" te vieren. Het is zelfs mogelijk een Roma met jouw naam of bedrijfsnaam te graveren. Roma kan vooruitbesteld worden. Prijzen zijn tot op heden niet bekend.

RISC-V is opensource

RISC-V (vijfde generatie) is een open-standaard instruction set architecture (ISA). De architectuur wint steeds meer aan belang. Het is vrij van patenten en kan en mag door iedereen worden ingezet. Dat is een fundamenteel verschil met bijvoorbeeld de ARM- of x86-instructieset. Reduced Instruction Set Computer (RISC) volgt het idee om simpele instructies uit te voeren per klokcyclus. Het nadeel hiervan is dat er meer code nodig is om een taak te voltooien. De voordelen zijn een langere accuduur en energie-efficiëntie.

RISC-V is prima toepasbaar in consumentenproducten, maar concurrentie van andere instructiesets heeft het verbannen naar voornamelijk de zakelijke markt. Daar wordt het veelal toegepast in bijvoorbeeld High Performance Computing (HPC) en AI. De kans is groot dat we vanuit Rusland en China in de toekomst vaker van dit soort producten gaan tegenkomen, gezien de huidige sancties tegen beide landen.

De Roma-laptop is een voorbeeld van deze RISC-V-push door China. Het land zal naar verwachting tegen het einde van het jaar ook 2.000 RISC-V-laptops uitrollen via het Institute of Software van de Chinese Academy of Sciences.

Bron: Xcalibyte

« Vorig bericht Volgend bericht »
0