Apple blijft ervan overtuigd dat Samsung iPhone heeft nagemaakt

70 reacties

"De aanhouder wint", moet Apple denken. Nu de 15e verjaardag van de iPhone achter de rug is, maakt Apple van de gelegenheid gebruik om in een diepte-interview opnieuw rivaal Samsung te beschuldigen van het kopiëren van de iPhone. Greg Joswiak, hoofd marketing bij Apple, is een van de hoofdrolspelers in het interview. Als hem gevraagd wordt naar de opkomst van de Android-phablets en de rol die Samsung daarin speelde, betrekt zijn gezicht en antwoordt hij: "vervelend". 

Begrijpelijk, want toen Apple een succesvol product had, dat maar in één afmeting te verkrijgen was (3,5 inch), kwam Samsung met de Galaxy Nexus en Galaxy S4, die minstens een inch groter waren. Daarbij kwamen het design en de iconen wel heel erg bekend voor. Maar Joswiak gaat nog verder: "ze hebben onze technologie gejat. Ze hebben innovaties die wij hebben gemaakt overgenomen, halfbakken nagemaakt en er een groter scherm op geplakt. Wij waren er niet blij mee." Er wordt opgemerkt dat de wonden nog niet geheeld lijken, al is dat vanuit een juridisch standpunt wel het geval.


De iPhone 5s naast de Galaxy S4 (foto: Android Authority)

In 2011 klaagde Apple Samsung aan vanwege patentbreuk. De claim was dat Samsung de look en feel van de iPhone 3GS had overgenomen. Samsung zou later zelf een tegenvordering indienen en claimen dat het juist Apple was die hen had nageaapt. Het werd een slepende en kostbare zaak. Miljoenen en jaren later werd uiteindelijk stilletjes geschikt in 2018. Maar nu spreekt Joswiak er nog steeds gepikeerd over en strooit zout in oude wonden, alsof Samsung en Apple niet al jaren partners zijn. Apple maakt voor veel componenten en onderdelen gebruik van toeleveranciers, waar ze soms ruzie mee hebben (zoals Qualcomm). Samsung levert de meeste oled-schermen voor iPhones. 


(foto: The Verge)

Al leken de nieuwe toestellen en iconen erg op die van Apple, inmiddels is duidelijk dat de ontwerpen door de markt gedreven worden naar een vergelijkbare aanpak: grotere schermen, biometrische beveiliging, dunnere behuizingen, betere accu's en camera's. Daarnaast kan gezegd worden dat Apple zich heeft laten inspireren door de breedte van het aanbod van fabrikanten zoals Samsung. Zo biedt Apple nu acht verschillende iPhones (iPhone 11, SE, en elk in twee maten: 12, 13 en 13 pro), in plaats van één.

Wanneer je een executive spreekt over conflicten uit het verleden, benoemen ze meestal hoe die hebben geleid tot groei en ontwikkeling. Joswiak lijkt echter nog echt geïrriteerd. Misschien is dit een goede zaak. Misschien leidt dit tot nieuwe innovatie en zal Apple proberen Samsung te raken waar het echt pijn doet: het marktaandeel.

Bron: techradar

« Vorig bericht Volgend bericht »
0