Dit is de verborgen noodstop van je Windows-systeem

58 reacties

Iedereen kent het wel: je computer loopt helemaal vast, niets werkt meer. De uiteindelijke oplossing is dan de resetknop op je behuizing, of de aan/uit-knop ingedrukt houden. Daarmee wordt je systeem in een keer helemaal uitgeschakeld, zonder dat er allerlei processen afgerond moeten worden. Reddit-gebruiker Smeets vond een soortgelijke noodstop in Windows, en het blijkt dat er erg weinig documentatie beschikbaar is.

De optie is te vinden in het beveiligingsscherm dat verschijnt als je de toetsen Ctrl + Alt + Delete indrukt. Rechts onderin is de aan/uit-knop te vinden met de gebruikelijke opties voor herstarten en slaapmodus. Als je Control indrukt en op deze knop drukt krijg je een nood-herstartvenster te zien. Onder de waarschuwing dat niet opgeslagen data verloren gaat en deze functie enkel als laatste hoop gezien moet worden staan de knoppen om verder te gaan of terug te gaan. Als je op OK drukt wordt een moment het draaiende laadcirkeltje weergegeven, waarna het systeem direct uitgeschakeld wordt. Bij elkaar duurt dit maximaal drie seconden.

Gebruiker dend noemt op Ycombinator Hacker News dat dit goed van pas kan komen op laptops, waar de resetknop over het algemeen ontbreekt. Ook  voor systemen die op afstand bediend worden zonder toegang tot de fysieke knoppen kan dit een uitkomst bieden. Als je dit zelf uit wilt testen is het aan te raden vooraf alle openstaande bestanden op te slaan en af te sluiten en belangrijke processen af te ronden. Nog veiliger is om dit een gevirtualiseerde omgeving te doen.

In het Windows Event Log wordt het afsluiten geregistreerd als onverwacht. De functie werkt dus door zonder waarschuwing de kernel te stoppen. Er lijkt geen gedocumenteerd commando beschikbaar te zijn voor deze functie. Door de kernel-api ntdll.dll te importeren kan gebruik gemaakt worden van het commando NtSetSystemPowerState. Dit verstuurt gelijk het afsluitsignaal, zonder de cache leeg te maken en op te slaan op de harde schijf. Voor wie meer details wil weten wordt het proces beschreven in het artikel "Performing emergency shutdowns" uit 2009 op CodeProject.

 


6 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Microsoft Windows 10 Home (NL)

Microsoft Windows 10 Home (NL)

Niet verkrijgbaar
Microsoft Windows 10 Professional (NL)

Microsoft Windows 10 Professional (NL)

  • Windows 10
  • Volledige versie
  • Nederlands
  • 32/64-bit

€ 221,51

2 winkels
Microsoft Windows 11 Home (NL)

Microsoft Windows 11 Home (NL)

  • Volledige versie
  • Nederlands
  • 64-bit

€ 132,95

1 winkel
Microsoft Windows 11 Home DVD (NL)

Microsoft Windows 11 Home DVD (NL)

€ 49,99

7 winkels
Microsoft Windows 11 Pro (NL)

Microsoft Windows 11 Pro (NL)

€ 143,95

7 winkels
Microsoft Windows 11 Professional (NL)

Microsoft Windows 11 Professional (NL)

  • Volledige versie
  • Nederlands
  • 64-bit

€ 222,95

1 winkel
« Vorig bericht Volgend bericht »
0