VS wil dat ASML stopt met verkoop van DUV-chipmachines aan China

22 reacties

De VS dringt er bij de Nederlandse overheid op aan om de ban op export van chipmachines aan Chinese bedrijven te verstrengen. Volgens Bloomberg lobbyen de Amerikanen om ASML geen exportvergunningen meer te verschaffen voor de verkoop van deep ultraviolet lithography-apparatuur. 

Terwijl dergelijke machines minder geavanceerd zijn dan hun extreme ultraviolet lithography-tegenhangers, mag ASML het laatstgenoemde type al enige tijd niet meer verkopen aan Chinese klanten. DUV blijft bovendien de meest gebruikte methode voor het maken van bepaalde minder geavanceerde chips die in auto’s, telefoons, computers en robots worden gebruikt – waarvan velen ook met grote tekorten hebben te kampen.


Volgens Bloomberg is 14,7% van ASML's jaaromzet van 2021 afkomstig van Chinese fabrieken.

De Nederlandse regering zou nog niet hebben toegestemd met de extra beperkingen, die de handelsbetrekkingen met China zouden kunnen schaden. Volgens Johnson Wang, analist bij het Taiwan Institute of Economic Research, zou de vooruitgang van China’s chipindustrie namelijk tot stilstand kunnen komen zonder toegang tot buitenlandse DUV-apparatuur.

Verder zou de VS ook druk proberen uit te oefenen op Japan om soortgelijke maatregelen te ondernemen. ASML heeft echter 81 Argonfluor-immersielithografiesystemen (DUV) verkocht aan China in 2021, ten opzichte van vier van Nikon. De Japanse fabrikant heeft dus een marktaandeel van slechts 5%.

Bron: Bloomberg

« Vorig bericht Volgend bericht »
0