Sponsored: Deze pc van PC Specialist heeft een bijzondere ssd voor gamers en veeleisende gebruikers

0 reacties

Een pc is als een maatpak; hij moet je passen. Hij moet aansluiten bij je wensen en je budget, en daarnaast vooral ook jarenlang plezier bieden. Het selecteren van de juiste configuratie is geen sinecure. Welke ssd, welk moederbord en welke processor moet je hebben? Heb je daarbij een videokaart nodig, en welke behuizing moet je kiezen?


PC Specialist biedt zeer veel keuze.

Vervolgens komt het moment dat alles samen moet komen. Bij PC Specialist weten ze precies hoe dit moet en pakken ze maar al te graag de schroevendraaier erbij om een krachtige pc voor jou samen te stellen. Je hebt via de webshop de keuze uit een groot aantal componenten; van processors, moederborden, ssd’s, harde schijven en natuurlijk videokaarten tot behuizingen en koelers. Hierdoor ben je niet aan de beperkingen gebonden waar je bij de meeste leveranciers mee hebt te maken. PC Specialist biedt je juist heel veel keuze. Bekijk het maar eens op de website van het bedrijf.

Veilig vervoer

De pc’s worden vanuit Groot-Brittannië in een stevige doos naar je verstuurd. Daardoor is er tijdens het transport - vaak met het gooi- en smijtwerk van koeriers - weinig kans op schade. Het gevoelige binnenwerk wordt tijdens het transport beschermd door een op maat gemaakt kussen van foam.

Als je een systeem samenstelt, zie je direct hoe strak de prijzen bij deze leverancier zijn. Zelf schroeven is al snel (veel) duurder. Vanwege de rechtstreekse samenwerking met fabrikanten kan PC Specialist erg aantrekkelijke prijzen rekenen.

Natuurlijk kun je er terecht voor populaire processors zoals de Intel Core i5-12600K, maar als je liever AMD hebt, is dat ook geen probleem. Het complete programma wordt geleverd - van i3 tot i9 Extreme en van Ryzen tot Threadripper. Je kunt dus van een office- of gaming-pc tot zelfs een heus workstation laten bouwen. Ook op het gebied van videokaarten kun je je uitleven.

Jouw eisen en wensen, vertaald in een perfect geassembleerde pc

Heb je niet al te hoge eisen, dan kun je het houden bij de geïntegreerde mogelijkheden van je cpu. Ben je wat meer veeleisend, dan is er volop keuze, tot een luxe RTX 3090 of Radeon 6900XT. De keuze op het gebied van koeling en kasten is ook behoorlijk groot. Wil je luchtkoeling of liever waterkoeling? Er zijn voldoende opties uit het assortiment van Corsair. Zelfs aan details als de koelpasta is gedacht. De standaard pasta kun je vervangen door Arctic MX4. Daarnaast biedt PC Specialist een flink assortiment kasten, zowel van het eigen huismerk als van Thermaltake en Corsair. 


De assemblage van het systeem.

Enmotus FuzeDrive SSD: de perfecte ssd

Met betrekking tot opslagmogelijkheden biedt PC Specialist onder andere ssd’s van Seagate en Samsung. Een bijzondere toevoeging aan het assortiment is de FuzeDrive van Enmotus. Dat is een hele speciale ssd die afwijkt van de producten van de bekende merken. Waar ssd’s steeds vaker van goedkopere soorten flashgeheugen gebruikmaken, heeft dit bedrijf een speciale ssd ontwikkelt waarbij het beste van twee werelden samenkomt.

Om te begrijpen wat Enmotus heeft gedaan, moet je iets meer weten van de techniek van een ssd. Een geheugencel kan een bit - dus een 0 of een 1 - bevatten. Op basis van slimme coderingen wordt je data daarmee opgeslagen. Dit is hoe slc, oftewel single level cel werkt. Modernere ssd’s maken gebruik van tlc (triple)- of qlc (quad)-flashgeheugen. Dat kan per geheugencel drie (tlc) of vier (qlc) bits bevatten. Dat betekent in het kort dat er meer data op dezelfde oppervlakte kan worden opgeslagen. In gewoon Nederlands: dat is goedkoper. Toch lijkt het geen verbetering; om die bitjes in tlc of qlc te schrijven, heb je immers meer tijd nodig en dat maakt qlc of tlc trager dan het duurdere slc. Een ander nadeel is dat de wijze waarop tlc en qlc werkt meer slijtage veroorzaakt. Een qlc-drive kan minder lang meegaan dan een driver op basis van slc of tlc.


De opbouw van de FuzeDrive van Enmotus.

Als het om betrouwbaarheid en prestaties gaat, wil je dus een slc-drive hebben, maar daarvoor heb je een hele dikke portemonnee nodig. De Enmotus-ssd’s van PC Specialist zijn voorzien van een slimme oplossing die voorkomt dat de kosten flink oplopen; ze combineren pijlsnel slc met goedkoper qlc. Nu is de truc van EnMotus niet helemaal onbekend bij andere fabrikanten. Vaak vind je een beetje slc-geheugen terug op duurdere ssd’s, maar op goedkopere zit het helemaal niet. In dat laatste geval ben je dus overgeleverd aan de prestaties van het tlc- of qlc-geheugen. Zeker bij qlc zie je soms dramatisch lage schrijfsnelheden, maar ook bij tlc is de snelheid vaak niet al te best.

Enmotus heeft een ssd ontwikkeld die speciaal is gericht op gamers en andere veeleisende gebruikers. Het bedrijf produceert twee varianten in het vertrouwde M.2-formaat met een PCI Express 3.0-interface. Je kunt een Enmotus FuzeDrive dus in vrijwel ieder modern systeem integreren. PC Specialist biedt varianten aan met 900GB en 1,6TB opslagcapaciteit. Beide hebben een prima lees- en schrijfsnelheid. Bij lezen halen ze 3470MB/s, en bij schrijven respectievelijk 2000MB/s (voor de 900GB-versie) en 3000MB/s (voor de 1,6TB-versie). Dat spreekt misschien iets minder tot de verbeelding dan de snelheden van veel andere ssd’s. Het verschil is echter dat deze snelheden bij de Enmotus-ssd’s continu kunnen worden gerealiseerd. Hierdoor zijn de prestaties in de praktijk beter.

De 1,6TB grote variant heeft 1550GB qlc-geheugen aan boord, gecombineerd met 128GB slc. De 900GB-versie is iets bescheidener en beschikt over 24GB slc - en gebruikt voor de rest uiteraard qlc. Niet onbelangrijk is dat de betrouwbaarheid van beide varianten zeer groot is; de kleinere ssd haalt 750TBW (Terabytes Written) en de grotere maar liefst 3600TBW. Vergelijk die prestaties maar eens met die van andere ssd’s.
De performance van de speciale drive.

Het systeem

De FuzeDrive 900GB was voor ons gemonteerd in een systeem met een Aorus RTX 3070 Ti en Intel Core i5-12600K op een Z690i Aorus-moederbord.
Het geheel is gevat in een witte  PCS PRISM TG WHITE – TG-behuizing van PC Specialist zelf. In totaal worden in dit systeem vijf 12 centimeter grote rgb-fans ingezet om voor optimale koeling te zorgen. Twee daarvan vind je op de PCS Frostflow 240mm aio-cpu-koeler. Het geheel wordt gevoed middels een modulaire Corsair 850W-voeding. Alle details van het systeem kun je hier vinden. 

Het systeem presteert uitermate goed.

Ten slotte

Bij PC Specialist weten ze wat veeleisende klanten wensen: enorm veel keuze. Van i3 tot Threadripper; je kunt er met alle mogelijke wensen terecht. Naast desktops biedt het bedrijf ook laptops aan, op basis van dezelfde mogelijkheden. Het systeem dat wij voor dit artikel hebben bekeken, is zeer geschikt voor zware gebruikers die op zoek zijn naar een enorm krachtig en veelzijdig systeem. De PC Specialist PRISM TG Pro uit dit artikel kost 2299 euro. Alle details vind je hier. 

Bron: PC Specialist

« Vorig bericht Volgend bericht »
0