Zo check je of je zonnepanelen problemen hebben met terugleveren

3 reacties

Liander lanceert met zijn Postcodechecker-zonnepanelen een online tool waarmee je als klant van het bedrijf kunt controleren of er in jouw wijk problemen bekend zijn met het terugleveren van zonnestroom en wat de geplande oplossing is. De netbeheerder stelt daarmee een eerste stap te zetten in het personaliseren van informatie over het elektriciteitsnet per huisadres. Liander beheert het energienetwerk in de provincies Gelderland en Noord-Holland en in grote delen van Flevoland, Friesland en Zuid-Holland. 

Als je je postcode en huisnummer intoetst in de Postcodechecker-zonnepanelen, zijn twee uitkomsten mogelijk: er zijn geen terugleverproblemen bekend of ja, er zijn terugleverproblemen bekend. In het eerste geval moet je probleemloos zonnestroom terug kunnen leveren, al is het een schatting die kan veranderen. In de tool staan vervolgens tips voor wat je kunt doen als je zonnepanelen toch uitvallen en wanneer je Liander dient te bellen.

In het tweede geval is het terugleveren van zonnestroom dus niet altijd mogelijk. In de Postcodechecker-zonnepanelen legt Liander uit hoe dat komt, wat je als consument zelf kunt doen en wanneer de problemen opgelost zijn.

Liander meldt verder dat Nederland een van de meest betrouwbare elektriciteitsnetten ter wereld heeft. Dat net is inmiddels zo’n 100 jaar oud. Het is ontworpen om vanuit een paar grote kolen- en gascentrales elektriciteit te leveren, verspreid over de dag. Elektriciteitsproductie uit zonnepanelen stelt echter andere eisen aan het net. Zo kan op zonnige dagen, als alle zonnepanelen veel elektriciteit leveren maar er weinig elektriciteit wordt gebruikt, een grote piek op het elektriciteitsnet ontstaan. Daar is het net dus niet op gebouwd.

Wanneer er in één keer veel elektriciteit het net op komt, kunnen spanningsproblemen in de kabels ontstaan. Om te voorkomen dat je apparatuur doorbrandt, schakelt de omvormer van je zonnepanelen dan automatisch uit en kunnen de panelen jammer genoeg tijdelijk geen elektriciteit leveren. Liander stelt samen met de andere netbeheerders aan een grootschalige verzwaring van het elektriciteitsnet te werken. Maar dat  kan vanwege de omvang van het elektriciteitsnet en tekort aan technici helaas niet overal tegelijk.

Bron: Liander

« Vorig bericht Volgend bericht »
0