Onderzoekers luisteren gesprekken af via glasvezelkabel op 1 km afstand

3 reacties

Onderzoekers van de Chinese Tsinghua University zijn erin geslaagd om gesprekken af te luisteren via een glasvezelkabel. Zo zou het mogelijk zijn om van wel 1,1 kilometer ver mee te volgen met gesprekken die in een huishouden worden gevoerd. Naast de bespreking van de techniek wordt er ook advies gegeven hoe men zich hiertegen kan beschermen.

Optische vezels zijn gevoelig voor drukvariaties, die opgewekt kunnen worden door akoestische golven zoals stemgeluid. Deze kunnen een invloed uitoefenen op het lichtsignaal van glasvezelkabels die door een huis lopen, dat vervolgens op een andere plek in de verbinding kan worden opgevangen. Een kabel van drie meter lang die binnenshuis loopt zou volstaan om “normale menselijke spraak” op te nemen (50-80 dB).

Om mensen af te kunnen luisteren is er wel nood aan gecompliceerd materiaal (zoals een interferometer) en ideale omstandigheden. Daarnaast zijn er verschillende voorzorgsmaatregelen die genomen kunnen worden. Enerzijds volstaat het om zo weinig mogelijk kabels door het huis te laten lopen, daarnaast kan een coating van glas en metaal de invloed van geluid op de kabel verlagen. Ook een ander type connector kan voor minder echo zorgen.

Wie meer technische details wil lezen, kan hier de paper terugvinden (link).

Bron: arXiv (paper)

« Vorig bericht Volgend bericht »
0