Windows 11's Smart App Control gaat gedownloade .iso's blokkeren

3 reacties

Windows 11’s Smart App Control gaat gedownloade .iso- en .lnk-bestanden straks automatisch blokkeren. David Weston, Vice President van OS Security en Enterprise bij Microsoft, liet op Twitter weten dat de vernieuwde functie in nieuwere Insider-builds al te testen is.

Op internet gedownloade bestanden worden door browsers van een zogenaamde ‘Mark-of-the-Web’ voorzien. Aan het bestand wordt een alternatieve stream (een feature van ntfs) toegevoegd met de naam “Zone.identifier”. In de stream wordt de ‘zone’ waar het bestand vandaan komt beschreven. Zone 0 is van de computer zelf bijvoorbeeld, zone 2 is een betrouwbare website en zone 3 is ‘ergens op het internet’.

Smart App Control leest de Zone.identifier-stream uit, en bepaalt aan de hand van de zone en het bestandstype of blokkeren een goed idee is. Bestanden met een .iso- en .lnk-extensies van zone 3 worden nu dus automatisch geblokkeerd, en volgens Will Dormann gebeurt dit bij .img-, .vhd- en .vhdx-bestanden ook.

De Smart App Control-functie gaat onderdeel worden van de aankomende Windows 11 22H2-release. Vooral minder ervaren gebruikers zullen er baat bij hebben. Voor mensen die regelmatig .iso's downloaden gaat het extra klikwerk al snel vervelen. Gelukkig kan de functie bij Instellingen gemakkelijk uitgezet worden, maar let op: uitzetten is permanent, de functie kan alleen bij een schone herinstallatie van Windows 11 weer ingeschakeld worden.


De Smart App Control-functie in actie.

Bronnen: Twitter (1), (2), (3)


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Microsoft Windows 11 Home DVD (NL)

Microsoft Windows 11 Home DVD (NL)

€ 109,00

6 winkels
Microsoft Windows 11 Pro (NL)

Microsoft Windows 11 Pro (NL)

€ 143,95

6 winkels
« Vorig bericht Volgend bericht »
0