Nokia-patenten: Duitse smartphoneverkoop van Oppo en OnePlus onmiddelijk gestopt - Update

9 reacties

Naar aanleiding van een gerechtelijk oordeel van de regionale rechtbank in München, moeten Oppo en OnePlus onmiddelijk stoppen met de smartphoneverkoop in Duitsland. De rechtbank besliste vrijdag in het voordeel van Nokia in een octrooirechtszaak. Ook in Nederland dreigt Nokia met een verkoopverbod op toestellen van Oppo en OnePlus. Vivo, dat net als Oppo en OnePlus onder moederbedrijf BBK Electronic vallen, zou mogelijk ook onder het verkoopverbod kunnen gaan vallen.

Oppo en OnePlus mogen hun smartphones niet meer verkopen of adverteren. De toestellen worden niet meer vermeld op de Duitse website van Oppo en niet meer in de Duitse online winkel van OnePlus.

Hoe de toekomst in Duitsland eruit ziet voor beide merken is nog onzeker. In Duitsland wordt de verkoop en marketing in eerste instantie stopgezet, maar Oppo wil zich niet terugtrekken uit de Duitse markt, zegt het bedrijf tegen ComputerBase. De smartphones van beide fabrikanten zijn momenteel nog volop verkrijgbaar in de winkels. Zolang retailers nog Oppo- en OnePlus-smartphones op voorraad hebben, kunnen ze deze nog verkopen. Retailers zouden echter uit voorzorg de toestellen uit de verkoop kunnen halen, om niet in de vuurlinie tussen Nokia en BBK te komen.

Update: Oppo en OnePlus komen met statement.

OnePlus geeft in een verklaring aan dat het bedrijf de licentiekosten voor gebruik van Nokia's patenten te hoog vindt - 2,50 euro per toestel.

OnePlus diligently complies with the laws and regulations in all markets where we operate. As a leading technology brand, we recognize the importance of intellectual property in driving innovation and highly value fair access to essential patents. Nokia’s demand for an unreasonably high fee is detrimental to this effect.

We are actively working with the relevant parties to resolve the ongoing legal matter. While sales and marketing of the relevant products are on hold, OnePlus remains committed to the German market and will continue our operations. Meanwhile, OnePlus users in Germany can continue to enjoy our products and related services such as regular software updates and our after-sales service as before.

Oppo zegt ongeveer hetzelfde en bekritiseert Nokia om de hoge licentiekosten.

“Als eigenaar van vele 5G-patenten hecht OPPO veel waarde aan de rol van intellectueel eigendom binnen innovatie. We hebben een geschiedenis van cross-licentieovereenkomsten met veel toonaangevende bedrijven en zetten ons in voor het bevorderen van een gezond ecosysteem voor intellectueel eigendom.

Onze betrokkenheid bij de Duitse markt op de lange termijn blijft ongewijzigd en we werken proactief samen met de betrokken partijen om de lopende zaak op te lossen. Afgezien van het feit dat de verkoop en marketing van relevante producten via OPPO’s eigen kanalen wordt stopgezet, zal OPPO de activiteiten in Duitsland voortzetten. Dit geldt dan ook enkel voor de Duitse markt. In de tussentijd kunnen gebruikers doorgaan met het gebruik van OPPO producten, toegang krijgen tot after-sales diensten, toekomstige OS updates ontvangen, en nog veel meer.”

Beide fabrikanten hopen samen met Nokia tot een oplossing te komen. Oppo blijft in de tussentijd updates en support bieden in Duitsland, zodat de smartphones van de fabrikant ongestoord gebruikt kunnen blijven worden.

Marktaandeel

Oppo en OnePlus hebben samen 12 tot 13 procent marktaandeel in Duitsland. Tien procent daarvan valt onder Oppo en de resterende twee à drie procent zijn in handen van OnePlus. Het omzetaandeel van Oppo wereldwijd bedraagt vanuit Duitsland slechts één procent. Als Vivo ook een verkoopverbod voor zijn neus krijgt, dan zal er in Duitsland sowieso een verschuiving gaan plaatsvinden, want het bedrijf heeft een aandeel van tien procent in de Duitse markt. Het gevolg kan zijn minder aanbod en hogere verkoopprijzen.

Een verkoopverbod in Nederland?

Die kans bestaat wel degelijk. Ook in andere Europese landen dreigt een verkoopverbod voor Oppo en OnePlus. Nokia dreigt met rechtszaken in Finland, Spanje, Zweden en Nederland. Nokia wil hiermee licentiekosten afdwingen of een algeheel Europees verkoopverbod.

Bron: Computerbase

« Vorig bericht Volgend bericht »
0