Onderzoek: ecologische voetafdruk SSD’s dubbel zo groot als die van HDD’s

17 reacties

Terwijl ssd’s zowel sneller als zuiniger zijn dan een traditionele harde schijf, blijkt het gebruik van solid state drives niet altijd beter te zijn voor het milieu. Zo hebben onderzoekers van de universiteiten van Wisconsin-Madison (VS) en British Columbia (Canada) recent een paper gepubliceerd waarbij de ecologische voetafdruk van beide onder de loep wordt genomen.


Ssd’s zouden de grootste uitstoot van alle pc-componenten vertegenwoordigen.

Zo toont een vergelijking aan dat een harde schijf over een periode van 5 à 10 jaar daadwerkelijk meer energie verbruikt dan een ssd, maar een lagere CO2-uitstoot oplevert tijdens het productieproces. Tijdens deze verwachte levensduur heeft een 1TB-hdd namelijk tot 3,23 keer meer prik nodig dan een ssd met dezelfde capaciteit, terwijl de totale uitstoot zo’n 46% lager ligt.


Het totale stroomverbruik en de uitstoot van hdd's en ssd's.

De onderzoekers gaan ervan uit de opslag gedurende 20% van deze levensduur actief is. Afhankelijk van het precieze gebruiksdoel is het dus goed mogelijk dat de ssd’s wel een grotere voorsprong halen op het gebied van efficiëntie. Daarnaast zijn er verschillende opties om de uitstoot van solid state-opslag te verlagen, waaronder het ontwerpen van exemplaren die langer meegaan - of het recyclen en hergebruiken van flashopslag.

Bronnen: arXiv (paper), TechSpot

« Vorig bericht Volgend bericht »
0