Jon Peddie: GPU-divisie kost Intel miljarden, verkoop AXG beste oplossing

25 reacties

Sinds eind vorige maand doen er geruchten de ronde dat Intel de slaagkansen van de Accelerated Computing Systems and Graphics Group aan het afwegen is. Sinds het eerste kwartaal van 2021 heeft de fabrikant namelijk 2,1 miljard dollar verloren aan zijn gpu-divisie, terwijl er momenteel geen producten zijn die aanzienlijke inkomsten genereren. 

Volgens Jon Peddie Research is de financiële put echter nog dieper dan gedacht. Zo zou het blauwe kamp tot dusver niet minder dan 3,5 miljard dollar hebben geïnvesteerd. Afhankelijk van de kosten bij TSMC en hoe het bedrijf boekhoudkundig omgaat met deze bedragen, kan het totale prijskaartje nog verder oplopen.


Intel gaat naar eigen zeggen zijn Alchemist-videokaarten later dit jaar uitbrengen.

Sinds de start van het project in 2016 hebben zowel AMD als Nvidia drie generaties krachtige gpu’s op de markt gebracht, daarnaast gaan beide naar verwachting de nieuwste rond eind dit jaar uitbrengen. Bovendien zijn er vier nieuwe bedrijven opgestart in China en twee in de VS, wat wil zeggen dat Intel naast een veel sterker AMD en Nvidia nu ook tegenover zes startups staat. Gezien de slechte winstgevendheid van AXG, concludeert Jon Peddie dat een partner zoeken om de groep aan te verkopen de beste oplossing is voor het bedrijf.

Of het doek gaat vallen voor de dgpu-tak, zal moeten blijken. Het is in ieder geval duidelijk dat Intel-ceo Pat Gelsinger niet bang is om moeilijke beslissingen te nemen en verlieslatende projecten af te blazen als ze niets opleveren. Zo heeft men na de slechte resultaten van het afgelopen kwartaal bekendgemaakt dat de ontwikkeling van het Optane-geheugen wordt stopgezet.

Bron: Jon Peddie Research

« Vorig bericht Volgend bericht »
0