In sommige gemeentes moet je meer dan 20 km rijden voor een laadpaal

43 reacties

In de Friese gemeente Dantumadiel moet je gemiddeld 21,67 km rijden om een laadpaal te vinden. Het gemiddelde van de hele provincie ligt met 4,36 km wel lager, maar dan ben je in Noord-Holland al zes palen langsgereden.

Zonneplan deed onderzoek naar de gemiddelde laadpaalafstanden in Nederland. Ze deelden het aantal publieke laadpunten in een gemeente (volgens de Nationale Agenda Laadinfrastructuur) door de lengte van het wegennet.


Laadpaalafstand per provincie, door Zonneplan.

Niet verrassend is de afstand het kleinst bij de Randstadprovincies, zo’n 600 meter gemiddeld. In Amsterdam is een laadpaal altijd dichtbij: de gemiddelde afstand is hier 220 meter. Drenthe scoort met 4,97 km het laagst (of eigenlijk het hoogst) in deze meting.


Laadpaalafstand per gemeente, door Zonneplan.

Het Groningse Pekela, Limburgse Voerendaal en dus Dantumadiel in Friesland waren uitschieters; daar moet je gemiddeld meer dan 20 km rijden om je auto op te laden. In totaal zijn er 25 gemeentes waar de afstand groter is dan 10 km.

Het aantal privé-laadpalen wordt hier natuurlijk niet meegenomen. Woningen buiten de Randstad zullen over het algemeen vaker over een eigen oprit beschikken, waar je zelf een oplader kan laten installeren. In de binnenstad van Amsterdam gaat wat lastiger.

Bron: Zonneplan

« Vorig bericht Volgend bericht »
0