Android alléén in 64-bit mogelijk aan de horizon

1 reactie

Hoever zijn we nog verwijderd van exclusief Android op basis van 64-bitarchitectuur? Dat blijft gissen, maar volgend jaar komt waarschijnlijk het eerste product uit dat alleen op basis van deze architectuur functioneert. Mishaal Rahman van Esper spotte namelijk de zin 'maak Tangor alleen 64-bit' in code van het Android Open Source Project.

Nu, Tangor is de codenaam voor de reeds aangekondigde Google Pixel Tablet en kennelijk wil Google de tablet alleen 64-bit Android laten ondersteunen. Het lijkt erop dat dit product een eerste test van Google gaat zijn om te kijken hoe een Android-apparaat met alléén ondersteuning voor 64-bit in de smaak valt en werkt.

Vooralsnog is 32-bitondersteuning namelijk grotendeels aanwezig op het Android-platform. Althans, nieuwe apps in de Google Play Store op basis van native code moeten sinds 2019 al wel op basis van 64-bitarchitectuur ontwikkeld zijn. Verder is er vooralsnog altijd de mogelijkheid voor apps en andere toepassingen om gebruik te maken van fundamenten van 32-bit. Naar verluidt zijn meerdere fabrikanten overigens bezig om chipsets met alleen 64-bitondersteuning te maken.

In het verlengde daarvan zou Android er dus goed aan doen om langzaam over te stappen op deze architectuur. Naast compatibiliteit gaan daar namelijk nog enkele grote voordelen mee gepaard. Beveiliging is er een en prestatie is praktisch wellicht nog veel belangrijker. Een register van 64-bit kan simpelweg ontzettend veel meer data per gegeven tijdseenheid verwerken. Daar komt nog bij dat bijvoorbeeld Arm-processoren nu al nog slechts enkele kernen hebben die 32-bit code kunnen verwerken, de rest is al gereserveerd voor 64-bit.


De Google Pixel Tablet wordt mogelijk het eerste Android-apparaat dat alléén de 64-bitversie van het besturingssysteem en bijbehorende apps ondersteunt

Bronnen: Mishaal Rahman, via Ars Technica

« Vorig bericht Volgend bericht »
0