‘TSMC start massaproductie 3nm-procedé in september’

5 reacties

Waar Samsung sinds eind juni 3nm-chips produceert, geeft een bericht van Commercial Times aan dat TSMC in september van start gaat met de massaproductie van zijn eigen 3nm-proces. Het is geen geheim dat de Taiwanese chipbakker te kampen heeft gehad met vertragingen, al lijkt het eerder beloofde tijdsvenster van de tweede helft van 2022 te worden behaald. De eerste producten met deze technologie worden rond begin volgend jaar verwacht.


Fab 18 is de belangrijkste 3nm-productiefaciliteit (Tainan Science Park, Taiwan).

N3 moet tot 15% beter presteren dan N5 bij hetzelfde stroomverbruik, terwijl tot 30% minder stroom kan worden verbruikt bij dezelfde snelheid. In de wandelgangen wordt beweerd dat Apples M2 Pro-soc de eerste chip wordt die op N3 wordt gebakken. Volgens Bloomberg-analist Mark Gurman zal de M2 Pro terug te vinden zijn in de nieuwe 14-inch en 16-inch MacBook Pro-laptops, alsook een high-end Mac mini.

Daarnaast ziet het ernaar uit dat de ontwikkeling van N3E vlotter verloopt dan verwacht. De E-variant moet kleine verbeteringen bieden op het vlak van prestaties, stroomverbruik, dichtheid én yields. De grootschalige productie van N3E staat gepland in de tweede helft van 2023, waarbij Apple en Intel als voornaamste klanten worden genoemd. 

Procedé N3 vs N5 N3E vs N5
Prestatie-uplift bij identiek stroomverbruik +10 à 15% +18%
Stroombesparing bij identieke snelheid -25 à 30% -34%
Dichtheid 1,6x 1,7x
Begin Massaproductie H2 2022 Q2/Q3 2023

 

Bronnen: Commercial Times, Tom's Hardware

« Vorig bericht Volgend bericht »
0