Het is geen geheim dat het delven van cryptomunten aanzienlijk veel stroom vereist. Enkele onderzoekers van de Universiteit van New Mexico (VS) hebben het energieverbruik van de meest waardevolle munt, Bitcoin, onder de loep genomen. Hieruit is gebleken dat Bitcoin-miners in de loop van 2020 meer elektriciteit hebben verbruikt dan sommige landen.
Bitcoin kan niet meer met grafische kaarten worden gedolven, momenteel gebruiken miners specifiek ontworpen apparatuur (asic's).
Zo heeft het team op basis van de globale hashrate van het Bitcoin-netwerk en de gekende gegevens omtrent het stroomverbruik en de efficiëntie een totaal verbruik van 75,4 terawattuur berekend. Dat is meer dan landen zoals Oostenrijk en Portugal, die in 2020 respectievelijk 69,9 en 48,4 TWh hebben verbruikt. Wat de uitstoot betreft zijn de onderzoekers tot de conclusie gekomen dat elke nieuwe aangemaakte Bitcoin in 2021 zo’n 11.314 dollar aan klimaatschade met zich heeft meegebracht, ofwel een bedrag van 3,7 miljard dollar voor het gehele jaar. Tussen 2016 en 2021 wordt de totale schade geschat op zo’n 12 miljard dollar.
De klimaatschade op basis van elke munt en de prijs hiervan.
Hierdoor komt BTC in de categorie van andere energie-intensieve of sterk vervuilende grondstoffen terecht, waaronder de productie van rundvlees en het opwekken van elektriciteit met fossiele brandstoffen zoals aardgas of benzine uit ruwe olie.
Terwijl miners momenteel zouden gebruikmaken van efficiëntere uitrusting, ziet het er niet direct naar uit dat de situatie zal verbeteren. Een mogelijk oplossing voor het hoge stroomverbruik is een overgang van proof-of-work naar proof-of-stake, zoals bij Ethereum in september het geval was.
Bron: Nature