De wereldwijde vraag naar lithium voor accucellen lag vorig jaar rond de 85.000 metrische ton maar kan tot 2030 groeien naar ongeveer 400.000 ton. De overgrote meerderheid van de lithiumzouten wordt gewonnen in mijnen zoals in Chili en Australië of het Duits-Tsjechische Ertsgebergte. Het is echter ook mogelijk om lithiumionen te winnen uit bron- of zeewater, of zelfs uit gerecyclede lithiumbatterijen.
Het IMN Leibniz Institute for New Materials in Saarbrücken heeft hier een nieuw proces voor ontwikkeld en beschreven in de paper "Redox Flow Battery for Continuous and Energy-Effective Lithium Recovery from Aqueous Solution". Dit proces is ontworpen om zo min mogelijk elektriciteit te verbruiken. Er wordt gebruik gemaakt van dezelfde reductie- en oxidatieprocessen als in andere processen, maar er zijn twee extra stappen toegevoegd. Daarin wordt natrium en kalium vooraf gefilterd door een keramisch membraan, waardoor de concentratie lithium langzaam opgehoogd wordt.
Dit resulteert in een geschatte energiebehoefte van 2,5 wattuur per gram gewonnen lithium. Een vierkante meter membraan zou een jaarlijkse opbrengst van 18 kilogram lithiumcarbonaat kunnen hebben. Helaas is de technologie nog niet genoeg geoptimaliseerd en opgeschaald om economisch verantwoorde productie op te starten.
Bron: heise