Sponsored: Dit zijn de extreme mogelijkheden van de QNAP TS-h1290fx-nas met AMD Epyc

0 reacties

Kleintjes worden groot. De QNAP TS-h1290fx hoort misschien wel bij de meest indrukwekkende desktopnas-apparaten die je op dit moment op de markt kunt vinden. Hij heeft geen simpel Arm- of Celeron-chipje aan boord, maar een heuse AMD Epyc-chip. Dat maakt dat deze nas een ander apparaat is dan de modellen die op niet al te veeleisende gebruikers zijn toegespitst.

De QNAP TS-h1290fx is een desktopmodel, en gericht op omgevingen waarin snelheid telt. Hij biedt ruimte voor in totaal twaalf ssd’s. Waar veel nas-apparaten zijn ontworpen voor gebruik met harde schijven, is deze nas bedoeld voor de inbouw van flash-geheugen. Het is een zogenaamde ‘all flash array’ waarmee je de meest veeleisende taken probleemloos kunt uitvoeren.

Voor welke segmenten is dit apparaat bedacht? Enerzijds is het een machine die je prima kunt gebruiken om virtuele workloads op te stationeren. Je kunt ze vervolgens laten uitvoeren door de QNAP zelf, maar er ook  voor kiezen om hem samen te laten werken met een andere server, zodat de nas zich puur kan richten op vlotte opslag en misschien nog wat andere taken.

Een ander segment waarvoor deze nas zich uitermate goed leent, betreft zeer veeleisende omgevingen waarin met grote en zware mediabestanden wordt gewerkt. Denk bijvoorbeeld aan videobewerking. De prestaties zijn van dusdanig hoog niveau dat je bijvoorbeeld moeiteloos met Adobe Premiere aan de slag kunt gaan om op de nas zelf video’s te bewerken.

Vervagende grenzen

De grenzen vervagen een beetje bij deze nas. Dat is op twee fronten het geval. Dankzij de AMD Epyc-processor zijn de prestaties van enorm hoog niveau, zodat je hem prima een échte server zou kunnen noemen. Dankzij deze chip beschik je over de prestaties en betrouwbaarheid die je van een server kunt verwachten. Dat betekent ook dat je flink zware taken, zoals het omzetten van bestanden en/of het uitvoeren van virtuele machines en containers zoals hierboven beschreven, kunt toebedelen aan dit apparaat.


Er is ruimte voor twaalf 2,5 inch grote SATA/NVMe-ssd’s.

Tegelijk is dit apparaat officieel een nas, maar je zou hem ook als een san kunnen inzetten. Nas staat immers voor network attached storage, en san voor storage area network. Een nas is een apparaat dat puur is gericht op het delen van bestanden; feitelijk praat je dan over een fileserver. Een san daarentegen levert block storage. Daar vind je protocollen als iscsi bij terug, waarmee je een deel aan een andere machine - zoals een server - kunt koppelen en waarbij die server met de opslag in de QNAP als een lokale opslaglocatie omgaat.

Het voordeel van een san-setup is dat je server zich bezig kan houden met belangrijke (compute)taken, terwijl de QNAP zich op de opslag richt. Daarnaast biedt de QNAP uitgebreide snapshot- en back-upfunctionaliteit waarover de server zich niet druk over hoeft te maken. Essentieel bij een dergelijke setup zijn krachtige processors, en op dat punt tikt dit model zeker een checkbox aan. Daarnaast is een snelle netwerkverbinding van belang, en ook daar is dit model mee uitgerust.

De kracht van AMD Epyc

De TS-h1290FX maakt gebruik van een AMD Epyc-processor. Dat is de servervariant van de bekende Ryzen-chips die je in verschillende desktops, laptops en ook sommige lager gepositioneerde modellen van QNAP tegenkomt. De machine kan worden uitgerust met een 7232P- of 7252-variant van de processor. De 7232P is een model met acht cores dat met zestien threads tegelijk kan omgaan. De chip beschikt over 32MB L3-cachegeheugen en de cores hebben een boostclock tot 3,2GHz. Het is dus met recht een krachtige chip te noemen.

Een heel belangrijk verschil met gewone systemen is dat vastlopen en andere problemen bij dit high-end model van QNAP feitelijk niet voorkomen. Dat is ook een van de redenen waarom QNAP heeft gekozen voor een Epyc-chip in dit model, want hiermee kun je ook gebruikmaken van grote hoeveelheden ECC-geheugen. De fabrikant biedt hem aan met tot 256GB aan boord. Als je toepassing erom vraagt, kun je er ook voor kiezen om acht 128GB-modules te plaatsen en door te groeien naar maximaal 1TB werkgeheugen. Dat is ideaal als je veel containers en VM’s door deze server wil laten uitvoeren.

 


De acht geheugenmodules van de Epyc.

Dat het een krachtig platform is, zie je ook terug op een aantal andere vlakken: zo zijn er vier PCI Express-slots beschikbaar, die alle vier op PCIe 4.0-snelheid werken. Drie ervan bieden zestien lanes en eentje acht. Je kunt er ook nog extra insteekkaarten bij plaatsen. Daarbij kun je denken aan extra netwerkkaarten of caching/opslag-kaarten met M.2-modules aan boord. Kortom, de techniek van de TS-h1290fx is krachtig en biedt voldoende uitbreidingsmogelijkheden voor de toekomst. Het energiegebruik ervan valt overigens mee; in rust gebruikt het apparaat ongeveer 100W.


De Epyc.

Eventueel kun je gebruikmaken van Nvidia-videokaarten voor gpu-passthrough naar VM’s die dat ondersteunen.

Netwerken

Eerder in dit artikel kon je lezen over de grens tussen nas en san. Snelle netwerkaansluitingen zijn daarbij essentieel. Standaard biedt dit model er vier. Twee aansluitingen bieden een betrekkelijk bescheiden doorvoersnelheid van 2,5 gigabit. Je zou ze het beste kunnen gebruiken voor het beheren van de nas en voor taken die weinig eisen, zoals de verbinding met het internet. Net als ieder ander netwerkapparaat is het natuurlijk van groot belang om ervoor te zorgen dat deze nas voorzien wordt van afdoende beveiliging, en dat de nieuwste versie van het QTS-besturingssysteem erop draait.


Je kunt een slimme opzet maken waarbij je optimaal profiteert van de voordelen van hot en cold storage.

Naast de twee RJ45-aansluitingen op 2,5 gigabit heeft dit model nog twee netwerkaansluitingen. Die zijn uitgevoerd als sfp en bieden elk een snelheid van 25 gigabit! Daarmee kun je een doorvoersnelheid van ongeveer 2,5 gigabit/s halen. Dat is voldoende om een VM probleemloos vanaf een server op deze machine te laten draaien. Ook is het snel genoeg om vanaf deze machine mediaproducties te bewerken. Uiteraard vergt dat wel een snelle aansluiting op de client. Daarvoor kun je verschillende wegen bewandelen.


De TS-h1290fx leent zich prima voor de bewerking van mediabestanden.

Vanwege de zware eisen die aan de koppeling worden gesteld, is het meestal wel aan te bevelen om te kiezen voor een vaste verbinding. Afhankelijk van je infrastructuur is een draadloze verbinding ook mogelijk, maar die is vaak net wat minder betrouwbaar dan een bekabelde variant. Er zijn verschillende opties om bekabeld te kunnen werken. Zo is er de QNAP QSW-M5216T-switch met zestien 25-gigabitpoorten en een 10-gigabitpoort. Een andere mogelijkheid is om een systeem uit te rusten met een passende netwerkadapter. QNAP biedt hier met de QXG-25G2SF-CX6 een betaalbare optie voor. Deze kaart beschikt over een PCI Express x8-aansluiting, kan moeiteloos worden geïntegreerd in uiteenlopende systemen en is compatible met veel besturingssystemen. Dat betekent dat je hem zowel in een client als in een server kunt gebruiken.

NVMe to the max

De QNAP TS-h1290fx biedt ruimte aan twaalf 2,5-inchdrives. Deze slots zijn geschikt voor gebruik met SATA-modellen en U.2. U.2 is zeer geschikt voor toepassing in een nas als deze. Het ondersteunt de voordelen van 2,5 inch, zodat een ssd kan worden gewisseld als het apparaat is ingeschakeld, maar heeft ook de voordelen van NVMe. Daarmee is het vergelijkbaar met M.2, dat je in veel desktops terugvindt. De aansluitingen ondersteunen SATA600 en PCI Express 4.0x4. In totaal zijn dus 36 PCI Express-lanes voor alleen de opslag beschikbaar. Hiermee kun je een enorme hoeveelheid bandbreedte realiseren, eventueel gecombineerd met wat goedkopere SATA-modellen voor massa-opslag van koudere data.


Met een Kingston DC1500M 960GB U.2-ssd realiseert deze nas prima prestaties.

Je zou kunnen zeggen dat PCI Express 4.0x4 U.2 wordt gebruikt voor de data die wordt verwerkt - de zogeheten hot data - en SATA voor de verwerkte - oftewel koude - data. Eventueel kun je een hdd-gebaseerde QNAP-nas gebruiken om data op te slaan die echt ijskoud is. Daarvoor kun je ook gebruikmaken van de eerder genoemde 25-gigabitinsteekkaart. Voor opslag van deze bestanden kun je natuurlijk ook nog een keuze maken uit een van de vele cloudopslagservices.

De opstelling in de QNAP biedt veel mogelijkheden om te mixen en matchen, afhankelijk van je wensen en eisen. Je kunt gebruikmaken van verschillende raid-levels. De betrouwbaarheid van ssd's is hoog, maar je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een mirror/strip-combinatie in RAID 10, waarmee je veiligheid en snelheid op een effectieve manier combineert.

Snelle en veelzijdige kaart

De QXG-25G2SF-CX6 kwam net al even aan de orde. Dit is een kaart op basis van de Mellanox ConnectX 6-chips. Hij beschikt over twee netwerkaansluitingen, waarmee je in theorie 50 Gbit/s tot je beschikking kunt hebben. De kaart maakt gebruik van acht lanes op PCI Express 4.0 om tot optimale prestaties te komen. Verder biedt hij compatibiliteit met Windows en Linux; met Windows is hij zelfs plug and play-compatible: je hoeft hem alleen in te prikken en kunt meteen aan de slag. De pijlsnelle kaart wordt herkend als een gewone netwerkkaart en je kunt er dus direct gebruik van maken. Voor wie veel met virtualisatie werkt, is de beschikbaarheid van SR-IOV en RoCE een voordeel.

Perfecte doorkoppeling

Bij QNAP kun je niet alleen terecht voor nas-apparaten en bijbehorende uitbreidingskaarten zoals de hierboven genoemde netwerkkaart. Het merk heeft ook een behoorlijk groot programma met routers en netwerkswitches. De QNAP TS-h1290fx vormt vanwege de 25-gigabittechniek een ideale combinatie met de QSW-M5216-1T, die een een ideale switch voor je storagebackbone is. Hij heeft zestien 25-gigabitaansluitingen via SFP, en een 10-gigabitaansluiting via RJ45.

Deze switch zou je kunnen inzetten als backbone naar workstations die zijn gekoppeld via 25 gigabit, en  naar eventuele andere opslagapparaten om zo slim tussen hot en cold storage te kunnen schakelen.

De QSW-M5216-1T is een managed switch. Dat betekent dat je talloze instelmogelijkheden hebt om het netwerk naar je eigen hand te zetten. Een van de interessante mogelijkheden betreft het aanbrengen van vlans waarbij het verkeer van verschillende apparaten wordt gesepareerd. Ook kun je links aggregeren, zodat je bijvoorbeeld een 50-gigabitlink tussen twee machines kunt opzetten.


De binnenzijde van de switch.

Een andere feature is RSTP (Rapid Spanning Tree Protocol) waarmee je back-uplinks kunt realiseren. Hierdoor heeft uitval van links geen invloed op het functioneren van je netwerk en apparatuur. Ook kun je de capaciteit optimaliseren door gebruik te maken van IGMP-snooping. Voor de toepassing van de switch in een omgeving met veeleisende (media)gebruikers is het mogelijk om ook quality of service (QoS) in te zetten, waarmee applicaties/poorten prioriteit krijgen ten opzichte van andere.

Topprestaties in handbereik

Met de combinatie van de QNAP TS-h1290fx-nas, QSW-M5216-1T-switch en QXG-25G2SF-CX6-netwerkkaart heb je een set producten waarmee je hoogwaardige datacenterprestaties binnen handbereik krijgt. De setup van deze producten in combinatie met de vele features is vrijwel net zo eenvoudig als het instellen van een thuisnas. Alleen is het uiteindelijk uitrollen wat complexer, omdat je daarbij te maken krijgt met alle functionaliteit die deze producten bieden.

Enerzijds kun je de QNAP TS-h1290fx-nas inzetten om containers en VM’s te draaien, anderzijds kan hij een vlotte iscsi of fibre channel VM-target zijn voor je server binnen een san. Een andere toepassing is het gebruik van deze nas om je massaopslag bij het bewerken van mediabestanden te consolideren.

Door hier gebruik van te maken, kun je besparen door niet alle gebruikers een externe usb of thunderbolt-schijf te geven en profiteer je van veel meer veiligheid omdat de QNAP-nas uitgebreide snapshotfeatures biedt en je de mogelijkheid ook biedt om eenvoudig opslag naar een goedkopere cold storage te verplaatsen.

De QSW-M5216-1T is een krachtige switch die eenvoudig kan worden ingezet als backbone binnen een san, maar ook gebruikers van veel bandbreedte kan koppelen aan een nas. Dankzij de managementmogelijkheden kun je links aggregeren voor grotere bandbreedte, vlans inzetten voor extra veiligheid, en voor extra prestaties profiteren van qualitiy of service. RSTP garandeert daarbij extra veiligheid.

De QXG-25G2SF-CX6-netwerkkaart is betaalbaar, biedt een brede compatibiliteit en laat je eenvoudig workstations en servers koppelen aan snelle nas-apparaten zoals de QNAP TS-h1290fx.

 

 

Bron: QNAP


3 besproken producten

Vergelijk   Product Prijs
QNAP QSW-M5216-1T

QNAP QSW-M5216-1T

 • 10000 Mbit/s
 • 1 x

€ 1.234,95

2 winkels
QNAP QXG-25G2SF-CX6

QNAP QXG-25G2SF-CX6

 • Bekabeld
 • PCI-Express
 • PCIe x8 uitbreidingskaart
 • 25000 Mbit/s

€ 253,00

5 winkels
QNAP TS-H1290FX-7232P-64G

QNAP TS-H1290FX-7232P-64G

 • 12 bay(s)
 • 1000 Mbit/s

€ 6.406,15

3 winkels
« Vorig bericht Volgend bericht »
0

Hardware Info maakt gebruik van cookies

Hardware Info plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Hardware Info relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie.

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Hardware Info contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht.

  janee

  Hardware Info genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Hardware Info gevolgd worden. Deze data wordt maximaal 2 weken bewaard. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden.

  janee