De Europese Commissie heeft een lijst uitgebracht met datasets, die overheden geacht worden te delen in de strijd tegen files en klimaatverandering. Hiermee implementeert de EC de belangrijkste punten van de Open Data-richtlijn van 2019.
Daarin staat een lijst 'hoogwaardige datasets' die overheidsinstanties binnen 16 maanden kosteloos ter beschikking moeten stellen voor verder gebruik. De nadruk ligt vooral op informatie uit de publieke sector, zoals meteorologische gegevens of metingen van de luchtkwaliteit, die van bijzonder belang zouden moeten zijn voor aanbieders van diensten en toepassingen met toegevoegde waarde en die "grote voordelen voor de samenleving, het milieu en de economie" zouden moeten hebben.
De ondergeschikte rechtshandeling omvat zes categorieën: ruimtelijke gegevens, aardobservatie en milieu, meteorologie, statistiek, bedrijven en hun eigendom, en mobiliteit. De commissie kan dit later uitbreiden om rekening te houden met technologische ontwikkelingen en veranderingen in de markt. De lidstaten moeten de vermelde datasets kunnen aanvullen met reeds beschikbare overheidsinformatie, op voorwaarde dat er een thematische link is. Volgens de verordening zijn er technische specificaties nodig voor een 'geharmoniseerde' implementatie van de voorwaarden voor gebruik van de datasets, zodat ze in een machineleesbaar formaat beschikbaar zijn en via API's.
Bibliotheken, musea, archieven en overheidsbedrijven zijn vrijgesteld van de nieuwe verplichting. De lidstaten kunnen andere individuele bestuursorganen op hun verzoek en in overeenstemming met de criteria van de richtlijn voor een periode van maximaal twee jaar vrijstellen van de vereisten. De open data-lijst verwijst niet naar persoonlijke informatie en moet voldoen aan de wet AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming).
Volgens de commissie is het vrijgeven van de data niet 'een te grote last' voor de publieke sector. Het wordt gezien als een kans voor bedrijven en start-ups en om 'ondernemersgeest' aan te jagen, om bijvoorbeeld nieuwe digitale producten of diensten te ontwikkelen.
Bron: EUR-lex