Het vermogen van zonnepanelen op woningdaken is in 2022 (afhankelijk van de provincie) met 25 tot 40 procent gegroeid ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat meldt branchevereniging Netbeheer Nederland, die deze groei 'historisch' noemt. In Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland is er bijvoorbeeld in totaal aan 484mWp aan vermogen bijgekomen (dankzij 1,3 miljoen nieuwe zonnepanelen), zo meldt Stedin, netbeheerder in deze drie provincies. Inmiddels zijn er volgens Netbeheer Nederland al meer dan twee miljoen woningen in Nederland van zonnepanelen voorzien.
Deze populariteit is volgens de vereniging vooral te wijten aan de salderingsregeling: "Deze heeft vanaf 2004 gezorgd voor een ongekend snelle groei van het aantal zonnepanelen op de daken van woningen, zowel koop als huur." Netbeheer Nederland wil echter dat deze regeling geleidelijk wordt afgeschaald: "Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren flink goedkoper geworden terwijl de energieprijzen enorm zijn toegenomen. Eigenaren van zonnepanelen zijn nu spekkoper. Daarom hebben zonnepanelen geen extra overheidsstimulans meer nodig. Ook zonder salderen is de terugverdientijd voor huishoudens die zonnepanelen kunnen betalen gemiddeld minder dan zeven jaar."
Netbeheer Nederland roept samen met de netbeheerders zonnepaneeleigenaren (wederom) op om deze energieopwekker niet meer in te zetten als een 'grote gratis batterij', maar om de opgewekte energie direct in de zomer zelf te gebruiken, bijvoorbeeld voor het opladen van de auto of het aanzetten van de wasmachine. "Het Nederlandse elektriciteitsnet is niet ontworpen voor de grote hoeveelheid zonnestroom die inmiddels wordt opgewekt", schrijft netbeheerder Liander. "We werken hard aan de verzwaring van het honderdduizenden kilometer lange elektriciteitsnet, maar benadrukken het belang dat ondernemers en consumenten de door hen opgewekte elektriciteit veel meer zelf gebruiken."
Bronnen: Netbeheer Nederland, Stedin, Liander