Salesforce, een fabrikant van CRM-software, werkt aan een AI-systeem dat in staat is om een onbeperkt aantal antibacteriële eiwitten te produceren. Deze enzymen kunnen onder meer helpen bij het afbreken van plastic. Volgens de onderzoekers werken deze artificiële proteïnen net zo goed als de natuurlijke versies. Sterker nog, aangezien het mogelijk is om specifieke soorten enzymen te maken (bijvoorbeeld een die extra bestand zijn tegen hoge temperaturen of zuur) werken ze in sommige gevallen mogelijk nog beter, beweert een Salesforce-wetenschapper die Neowin citeert.
ProGen, zoals het systeem genoemd wordt, pakt aminozuursequenties van 280 miljoen verschillende eiwitten en kan daar in rap tempo een miljoen eiwitsequenties van maken. Tijdens de initiële pilot werden daar willekeurig honderd stuks van gekozen om te testen. Slechts vijf daarvan werden daadwerkelijk omgezet tot eiwitten en getest in cellen. Twee daarvan waren net zo goed in het afbreken van bacteriën als 'echte' eiwitten.
De onderzoekers zeggen erg enthousiast te zijn over het resultaat, aangezien ze niet hadden verwacht dat er al werkende enzymen zaten in de relatief kleine hoeveelheid eiwitsequenties die er daadwerkelijk getest zijn. Het project is overigens opensource; de code voor ProGen staat op GitHub, dus iedereen mag deze gebruiken en eraan sleutelen.
Bronnen: Neowin, NewScientist