Passieve koelers zijn doorgaans gemaakt van metaal en gebruiken een radiator om geabsorbeerde warmte zo snel mogelijk aan lucht in de omgeving af te geven. Onderzoekers van de Universiteit van Californië hebben in een paper gepubliceerd door ScienceDirect een ander idee geopperd: hardware passief koelen met hydrogel. Naast het koelen van cpu's zouden ook grotere elektrische toepassingen zoals datacenters en zendmasten baat kunnen hebben bij een laagje hydrogel.
In de tests werd onder meer een Intel Core i5-4690 voorzien van een dun laagje hydrogel. Het resultaat is een grofweg 15 graden koelere cpu vergeleken met een normale passief gekoelde processor. Het koeltraject zelf ziet er overigens wel identiek uit; hydrogel maakt de cpu evenredig kouder, maar koelt niet sneller.
Sterker nog, de gel heeft over een langere periode wellicht zelfs een nadeel vergeleken met een radiator. Hydrogel koelt de onderliggende elektronica doordat water uit de gel verdampt. Wanneer de elektronica vervolgens idle is trekt de hydrogel vocht aan uit de omgeving om weer 'op te laden'. Bij langdurig gebruik of in een niet zo vochtige omgeving verliest de gel om den duur zijn koelcapaciteit. Het materiaal werkte zeer goed in omgevingen met 65 tot 85 procent relatieve luchtvochtigheid. De onderzoekers noemen verder specifiek datacenters, waar vanzelfsprekend een lage luchtvochtigheid nodig is. In dergelijke gevallen zou een gekoppelde 'luchtdampkamer' op de hydrogel kunnen worden aangebracht.
De onderzoekers stellen daarom dan ook voor dat hydrogel gebruikt wordt op systemen die in consistente cycli gebruikt worden. Zendmasten en datacenters staan doorgaans alleen gedurende de dag onder druk terwijl ze 's nachts enigszins kunnen bijkomen. Een van de bijkomende voordelen van de gel is dat een groter oppervlak relatief gezien beter voor koeling zorgt en dus daarmee zeer schaalbaar is. Toekomstige tests moeten uitwijzen in welke situaties de hydrogel het beste gebruikt kan worden.
Afbeelding via University of California
Update, 14:17 uur: In het oorspronkelijke bericht (en de titel) werd er gesproken over waterstof, wat niets met hydrogel te maken heeft. Het bericht is daarop aangescherpt. Verder is er informatie over luchtvochtigheid aan het artikel toegevoegd.
Bronnen: ScienceDirect, via Tom's Hardware