Als je aan 'alternatieve brandstoffen' denkt, dan komt ammoniak wellicht niet zo snel in je op, al is dat precies wat de zware-industriegroep IHI uit Japan van plan is. Het bedrijf presenteerde een concept om de brandstof van traditionele kolencentrales in elk geval gedeeltelijk te vervangen met ammoniak, zo meldt Heise. In principe hoeven bestaande kolencentrales voor een dergelijke IHI-ketel nauwelijks aangepast te worden, wat een zeer kostenefficiënte techniek zou zijn. Het is niet duidelijk op wat voor termijn ammoniakturbines in kolencentrales gebouw kunnen gaan worden.
Maar waarom ammoniak? Dat heeft volgens Heise enkele grote voordelen ten opzichte van andere alternatieve brandstoffen, zoals bijvoorbeeld waterstof. Ammoniak is namelijk vrij gemakkelijk te vervoeren; de stof is bij -33 graden Celsius al vloeibaar (bij 9 bar druk), terwijl waterstof tot -253 Cº gekoeld moet worden voordat het van gas naar vloeistof verandert. Dat maakt het transport van waterstof (afgezien van de productiekosten) vrij duur. Daarnaast zou ammoniak een 70 procent hogere energiedichtheid hebben dan waterstof.
Uiteraard is er nog een niet geheel onbelangrijk voordeel wat ammoniak deelt met waterstof; de stof is niet uit koolstof opgebouwd (ammoniak bestaat uit waterstof en stikstof). Er komt dus geen CO² vrij bij de verbranding van de brandstof. Ammoniak is een bijproduct van bijvoorbeeld veeteelt maar kan ook 'gemaakt' worden.
Het Japanse Institute of Energy Economics redeneert dat ammoniak om twee redenen een belangrijke brandstof zou kunnen zijn. Enerzijds is het land - dat uit duizenden eilanden en bergachtige landmassa's bestaat - volgens het instituut niet zo geschikt voor het opwekken van zonne- en windenergie vanwege een slechte ondergrond. Daar komt ook de frequentie van natuurrampen bij. Een tweede reden is de moeilijkheid van het 'elektrificeren' van de zwarte industrie. Bij deze processen zou simpelweg veel verbranding nodig zijn, wat dan maar beter met een koolstofloze brandstof kan gebeuren.
Bron: Heise