Onderzoekers van het Department of Chemistry aan de Pusan National University in Zuid-Korea hebben een materiaal ontwikkeld waarmee de productie van oled-panelen aanzienlijk goedkoper gemaakt moet kunnen worden, zo meldt de universiteit (via ScienceDirect, TechRadar). Specifiek gaat het om een materiaal waarmee een bestaande alternatieve productiemethode van oleds goedkoper gemaakt kan worden.
De onderzoekers hebben een manier gevonden om het productieproces van goedkopere solution-processed oleds schaalbaar te maken. Dit proces is een goedkoper alternatief op wat er nu doorgaans gehanteerd wordt, namelijk vacuum thermal evaporation. Het probleem van solution-processed oleds is daarentegen dat het 'stacken' van onderdelen voor een oled-paneel moeilijk is.
Daar komt het materiaal van de Pusan National University om de hoek kijken. De onderzoekers hebben een zogenoemde solvent-resistant hole injection-laag weten te maken waardoor het stapelen van de betreffende onderdelen gemakkelijker moet gaan. Het materiaal zou dus een belangrijk nadeel van het productieproces van solution-processed oleds verhelpen en deze op papier goedkopere technologie een handje kunnen helpen.
Uiteraard moet bij dergelijke onderzoeksresultaten altijd vermeld worden dat dit slechts een van de vele oplossingen is waar aan gewerkt wordt. Daarom is het nooit een gegeven dat de techniek ook daadwerkelijk in de praktijk op een grote schaal geïmplementeerd wordt. Met andere woorden, in theorie kan het materiaal oled-tv's een stukje goedkoper maken, maar het moet nog blijken of we dit in de komende jaren ook daadwerkelijk in de schappen gaan zien. Niet dat we dat in Nederland nodig hebben, want we kopen al massaal oled-tv's, vooralsnog wel voor een premium prijs.
Afbeelding via Pusan National University
Bron: ScienceDirect