Een team van wetenschappers van de Ateneo de Manila University in de Filipijnen is erin geslaagd een extract van krabbenschalen om te zetten in een bioplastic, waarvan ze zeggen dat het gebruikt kan worden om optische onderdelen te maken zoals diffractieroosters. Dat zijn onderdelen die gebruikt worden in verschillende producten. Ze splitsen het licht op in verschillende van zijn samengestelde kleuren en stuurt die meerdere richtingen op. Ze worden vaak gebruikt in lasers, multiplexing met golflengteverdeling (een fundamentele bouwsteen van moderne telecommunicatie) en spectrometers. Vooral in spectrometers zouden organisch gefabriceerde diffractieroosters de grootste impact kunnen hebben.
Het gewonnen ingrediënt uit de krabschaal wordt chitosan genoemd. Het kan worden gebruikt als een goedkope, lichtgewicht vervanging voor siliconen. Volgens de onderzoekers lijken diffractieroosters gebaseerd op chitosan net zo goed werken als op siliconen gebaseerde roosters. Daarnaast willen de wetenschappers laten zien dat bruikbare optische componenten kunnen worden gemaakt van materialen die doorgaans als afval worden beschouwd, om zo de "duurzaamheid van de optische productie te helpen verbeteren en de hoeveelheid afval van zeevruchten die moet worden weggegooid te verminderen", aldus onderzoeksteamleider Raphael A. Guerrero. Er wordt in het onderzoeksrapport zelfs gesproken over het upcyclen om een concurrent van litium-ion te worden.
Het doel van het Filipijnse team is om diffractieroosters te ontwerpen die kunnen worden gebruikt in milieuvriendelijke wegwerpspectrometers die na eenmalig gebruik kunnen worden weggegooid.
Bron: Optica