Onderzoekers van de Technische Universiteit in Wenen hebben een accu uitgevonden die werkt op zuurstofionen. Hij is een stuk veiliger dan lithium-ion-accu's en moet veel langer meegaan, maar is niet bepaald geschikt voor smartphones of laptops.
De accu werkt namelijk op temperaturen van 200 tot 400 graden Celcius; iets te warm voor in je broekzak dus. Daarnaast zit de energiedichtheid op ongeveer een derde van de lithium-ion-accu's, wat hem ook voor elektrische auto's niet echt geschikt maakt.
Voor opslag van energie uit windmolens of zonnepanelen zou de zuurstofionaccu wel een interessant alternatief kunnen zijn. De gebruikte keramische materialen absorberen zelf nieuwe zuurstofionen, waardoor de accu een stuk langer mee moet gaan. Die materialen zijn daarnaast heel wat minder milieubelastend, en makkelijker te verkrijgen.
De uitvinders: Jürgen Fleig, Tobias Huber en Alexander Schmid
Eventuele beschadigingen aan de accu zijn ook geen probleem: van de bekende rook- en vuurontwikkeling bij het doorboren van een lithium-ion-accu is hier geen sprake. Het zou daarmee ook wel een geschikte kandidaat voor de thuisaccu kunnen zijn, al is zo'n ding van 400 graden aan je muur hangen misschien niet heel handig.
Bron: TU Wenen