All-round Deluxe PC - mei 2017

Door Hardware.Info


Een PC waarmee je net een beetje meer kan doen, die zonder upgrades de komende jaren voldoet qua snelheid en capaciteit: dat is de all-round deluxe PC. Hij kost wat meer, maar hij is erg compleet. Internetten, gamen, zakelijk software, video's en foto's bewerken; met een goede all-round PC zou dat allemaal mogelijk moeten zijn, zonder dat je bij één van deze gebruiksdoelen het gevoel krijgt dat je te weinig prestaties hebt.

Dat betekent een goede processor en videokaart uit de bovenkant van het middensegment: snel, maar nog wel betaalbaar. Maar ook: ruim voldoende geheugen en opslagruimte. En natuurlijk een fraaie behuizing en een stille voeding die ook na een paar jaar gebruik voldoende efficiënt is; we geven tevens graag wat extra uit om deze configuratie zo stil mogelijk te houden. In dit advies vind je tevens een uitstekende monitor, muis en toetsenbord: bezuinigen op de meest gebruikte onderdelen is nooit een goed idee.

Deze PC kost wat meer dan de 'standaard' all-round PC, maar biedt dan ook hogere prestaties en meer luxe. Voor als je een écht complete PC wilt, die toch nog betaalbaar is. Vind je de totaalprijs te hoog, dan kun je eens kijken naar het All-round PC Advies.

Let op: de PC Adviezen worden samengesteld op basis van tests van componenten door Hardware.Info. Indien er tussen twee adviezen geen aanleiding is voor verandering van een component, doordat er geen beter product op de markt is gekomen, zal het advies identiek zijn aan dat van de voorgaande maand.

De PC Adviezen worden mede samengesteld met inbreng van de Hardware.Info Community. Wil jij ook meediscussiëren voordat het advies online komt? Dat kan! Met een account op onze site kan je in dit forum meepraten over de samenstelling van de adviezen!

Configuratie


AMD Ryzen 5 1600 Boxed

Processor - AMD Ryzen 5 1600 Boxed

Gaming is niet het primaire doel van dit systeem en voor all-round gebruik is de AMD Ryzen 5-serie een geschiktere kandidaat. Deze 6-core chip zorgt ervoor dat multitasken geen enkel probleem is en ook goed multi-threaded taken, zoals videobewerking en rendering, varen wel bij het grote aantal cores. Bovendien is deze chip overklokbaar, waar gelijk geprijsde Core i5's locked zijn.


G.Skill Flare X Grey 16GB DDR4-2400 CL15 kit

Geheugenmodule - G.Skill Flare X Grey 16GB DDR4-2400 CL15 kit

Het geheugen vereist momenteel nog speciale aandacht bij Ryzen, want niet alle kits werken out-of-the-box probleemloos. Deze Flare X-serie van G.Skilll is specifiek geschikt voor AMD's nieuwe processorserie en bovendien lekker betaalbaar.


Scythe Mugen 5 PCGH Edition

CPU-koeler - Scythe Mugen 5 PCGH Edition

De Scythe Mugen 5 PCGH Edition volgt een bekend recept, dat wederom aanslaat. Pak het volumineuze koelblok van de Mugen 5, zet er aan beide kanten een fluisterstille fan op, en je hebt een winnaar. Alleen sommige Noctua's koelen nog net wat beter, maar daarvoor betaal je ook serieus meer.

Het tweetal ventilators heeft een maximale draaisnelheid van slechts 800 rpm, maar samen bieden ze toch meer dan voldoende koelcapaciteit om de gekozen processor niet te warm te laten worden.


Gigabyte AB350 Gaming

Moederbord - Gigabyte AB350 Gaming

De Gigabyte AB350 Gaming 3 biedt ontzettend veel functionaliteit voor zijn geld. Zo krijg je een kwalitatief goede audio-codec, een M.2-slot op volle snelheid en tweemaal USB 3.1. Het enige waar dit bord door zijn beperkte stroomvoorziening minder geschikt voor is, is overklokken. Wil je die optie openhouden, dan kun je wat meer spenderen aan bijvoorbeeld de ASUS X370-Prime.


Gigabyte Aorus Radeon RX 570 4GB

Videokaart - Gigabyte Aorus Radeon RX 570 4GB

Gaming is niet het hoofddoel van deze PC, maar een spelletje op z'n tijd moet met enig comfort kunnen. De AMD Radeon RX 570 is een uitstekende keuze voor gaming op Full HD-resolutie, waarmee je meestal op hoge settings kunt spelen.

In onze komende round-up valt de Gigabyte Aorus-editie op als snelle en stille maar toch betaalbare keuze. De leverbaarheid is op het moment van schrijven nog niet geweldig, maar daar moet binnenkort verandering in komen.


Crucial MX300 525GB

Harde schijf/SSD - Crucial MX300 525GB

Veel prestatieverschil tussen SATA600-SSD's is er tegenwoordig niet meer. Door de 'gekke' capaciteit van 525 GB krijg je voor hetzelfde bedrag meer opslagcapaciteit dan bij de concurrentie met de Crucial MX300. Dat is ruim voldoende voor al je programma's en games. Als je niet zoveel opslag nodig hebt of daarvoor een NAS gebruikt, zou je zelf kunnen overwegen om de extra harde schijf weg te laten.


Western Digital Blue 3TB

Harde schijf/SSD - Western Digital Blue 3TB

De data-disk hoeft niet snel te zijn: stil, zuinig en goedkoop zijn wel belangrijk. Op basis van die criteria is de Western Digital Blue volgens onze laatste vergelijkingstest de beste optie, die we dan ook in de 3TB-uitvoering installeren. De Desk Blue-schijf is de opvolger van de WD Green en is dan ook beter met de uitgefaseerde Greens te vergelijken dan met de oude Caviar Blue's.


Optische drive - Geen

Uit onze test van DVD- en Blu-ray-branders bleek dat het aanbod van interne optische drives erg klein is geworden. Dat komt uiteraard door de afgenomen vraag, want het gebruik van schijfjes is de afgelopen jaren enorm gedaald. Zo hard dat we standaard geen brander meer adviseren - al hebben we natuurlijk wel advies voor als je er toch één wil.

Als je het liefst een interne DVD-brander wil, zouden we voor de Samsung SH-224FB kiezen. De LG GH24NCS0 is misschien sneller en stiller, maar de kwaliteit van de gebrande discs was volgens onze testresultaten duidelijk minder goed.

Ga je voor een interne Blu-ray-drive, dan heb je eigenlijk twee keuzes: de ASUS BC-12D2HT als lezer en de LG BH16 als brander. De LG is wat DVD's betreft niet beter dan gemiddeld en met Verbatim BD-R's kan hij op een of andere manier niet overweg, maar de ASUS is slechts een tientje goedkoper. Daarom blijft die keuze moeilijk te verantwoorden en ligt de LG BH16 veel meer voor de hand.

Een externe brander is praktischer, omdat je die ook met andere apparaten dan je desktop kunt gebruiken. De LG GP70NS50 scoorde erg goed in onze test en heeft bovendien een gebruiksvriendelijke slot-in-mechanisme, waardoor je niet met een laatje hoeft te hannesen. Voor een externe Blu-ray-brander is de ASUS SBW-06D2X-U de beste keuze.

We testten recentelijk ook een aantal cardreaders, waaruit blijkt dat de externe Kingston FCR-HS4 ruimschoots de snelste lezer is, terwijl hij niet eens zo duur is. Zeker voor een kaartlezer vinden we een extern exemplaar veel handiger, waardoor we geen reden zien om een ander model aan te bevelen.


Fractal Design Define R5 Black

Behuizing - Fractal Design Define R5 Black

De Define-reeks van Fractal Design staat al jaren bekend om de kwalitatief goed afgewerkte en fluisterstille kasten. De Define R5 is geen uitzondering en biedt plaats aan maximaal acht 3,5"-schijven. In het algemeen is deze kast wat beter afgewerkt dan de Corsair 330R, bijvoorbeeld.


Be quiet! Straight Power 10 400W

Voeding - Be quiet! Straight Power 10 400W

De Straight Power 10-reeks van Be quiet! is 80Plus Gold-gecertificeerd en kenmerkt zich door het gebruik van een Silent Wings 3-ventilator, die bijzonder stil is en gebruikmaakt van een kwalitatief goed FDB-lager. Dankzij de twee PEG-connectors kun je probleemloos een high-end videokaart aansluiten.

Aangezien de behuizing dicht is en uitgebreide mogelijkheden voor kabelmanagement biedt, vinden we het geen probleem dat de voeding niet modulair is. Wil je dat wel, dan heb je voor een paar tientjes meer de Corsair RM550x.


Cherry MX-Board 3.0 MX Red

Toetsenbord - Cherry MX-Board 3.0 MX Red

Uitgebreid is het Cherry MX-Board 3.0 zeker niet, maar het keyboard brengt het typegenot van mechanische toetsen wel naar een erg laag prijsniveau. Daarvoor worden MX Red-switches van eigen makelij gebruikt. Verlichting, een polssteun en mediatoetsen (behalve volume-control) moeten we missen. Als je dat allemaal wel wil, zul je fors meer moeten uitgeven aan een mechanisch toetsenbord.


Logitech MX Master

Muis - Logitech MX Master

De MX Master-muis van Logitech ging in onze review met goud naar huis. De unieke features blijven maar opdoemen: een ergonomisch ontwerp, de vliegwielstand, het horizontale scrollwiel, de mogelijkheid om te switchen tussen drie draadloos gekoppelde apparaten - waaronder via Bluetooth. De muis is inmiddels zo'n twee tientjes in prijs gezakt en hoewel het daarmee een erg duur knaagdier blijft, vinden wij 'm dat ook waard.


Edifier Studio R1280T Brown/Black

PC speaker set - Edifier Studio R1280T Brown/Black

In onze recente test van PC-speakersets was de Edifier Studio R1280T een verademing. De twee degelijke boekenplankspeakers zet een uitstekend gedefinieerd stereobeeld neer waarbij vervorming praktisch afwezig is. Voor het luisteren van muziek is dit één van de beste keuzes voor zijn prijs, maar als je op zoek bent naar indrukwekkende, donderende explosies zul je toch moeten uitwijken naar een set met een subwoofer, zoals de wat duurdere Logitech Z623.


Dell UltraSharp U2515H

Monitor - Dell UltraSharp U2515H

Een Full HD-monitor kunnen we anno 2017 eigenlijk niet meer de stempel 'Deluxe' geven. We kiezen voor de populaire Dell U2515H, een WQHD-monitor die door zijn relatief bescheiden diagonaal van 25 inch een hoge pixeldichtheid biedt. Daarmee beschik je over zeeën van werkruimte die je productiviteit ongetwijfeld ten goede zullen komen, maar zijn ook games en (4K-)video's stukken scherper dan op een normaal 1080p-scherm.

Uit onze testresultaten blijkt dat de UltraSharp U2515H op vrijwel alle fronten goed scoort. De kijkhoeken zijn uitstekend, het contrast is voor een IPS-paneel hoog en ook de kleurtemperatuur komt erg dicht bij de ideale 6.500 K. Ook met de kleurechtheid blijkt het erg goed te zitten. Voor een scherm met deze specificaties is hij bovendien niet hoog geprijsd.

Configuratieoverzicht


Componenten Prijs
Processors AMD Ryzen 5 1600 Boxed 172,00 €
Geheugenmodules G.Skill Flare X Grey 16GB DDR4-2400 CL15 kit 127,00 €
CPU-koelers Scythe Mugen 5 PCGH Edition 54,90 €
Moederborden Gigabyte AB350 Gaming 104,06 €
Videokaarten Gigabyte Aorus Radeon RX 570 4GB 229,95 €
Harde schijven/SSD's Crucial MX300 525GB 135,00 €
Harde schijven/SSD's Western Digital Blue 3TB 98,99 €
Optische drives Geen
Behuizingen Fractal Design Define R5 Black
Voedingen Be quiet! Straight Power 10 400W 79,49 €
  Subtotaal: 1.001,39 €
Randapparatuur Prijs
Toetsenborden Cherry MX-Board 3.0 MX Red
Muizen Logitech MX Master 92,00 €
PC speakersets Edifier Studio R1280T Brown/Black 99,90 €
Monitoren Dell UltraSharp U2515H 361,79 €
  Subtotaal: 553,69 €
Totaal Prijs
Opslaan als eigen wensenlijst Gemiddelde totaalprijs: 1.555,08 €

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*